Na 4 porce potřebujeme
- 3 lžíce extra panenského oleje
- strouhanou kůru a šťávu z 1/2 citronu
- 1 prolisovaný velký stroužek česneku
- 1 lžíci nasekaného čerstvého tymiánu
- 400 g libového jehněčího hřbetu
- 8 šalotek
- 1 lilek (asi 300 g)
- 2 cukety (celkem asi 400 g)
- 1 citron
- pepř a sůl
na fíkovou rýži
- 300 g rýže basmati
- 100 g sušených fíků
- 25 g opražených mandlových lupínků
- 1 lžíci citronové šťávy
Jak na to
- V mělké misce smícháme olej, citronovou kůru a šťávu, česnek, tymián, pepř a sůl. Ve směsi obalíme jehněčí maso bez tuku a nakrájené na 1cm kostky, mísu zakryjeme a maso marinujeme na chladném místě alespoň 30 minut.
- Šalotky a lilek podélně přepůlíme, půlky lilku nakrájíme napříč na 8 plátků. Cukety rozkrájíme na 8 plátků a citron na 8 klínků.
- Jehněčí kostky vyjmeme z marinády, tekutinu sklepeme zpět do misky. Nasypeme do ní zeleninu a v marinádě ji důkladně obalíme.
- Maso a zeleninu napícháme na 8 grilovacích jehel, jako poslední dáme dílek citronu. Jednotlivé kousky k sobě příliš netlačíme. Grilujeme na středním žáru z každé strany 6–8 minut.
- Podle návodu mezitím uvaříme a slijeme rýži, vmícháme do ní nakrájené fíky, mandlové lupínky, podle chuti osolíme a opepříme. Zakapeme citronovou šťávou, rozdělíme na talíře, kde na ní položíme špízy.
Příprava: 30 minut + doba marinování, tepelná úprava: 15–20 minut