obrázek z archivu ireceptar.cz

Jehněčí špízy grilované se zeleninou

Tajemství těchto křehkých špízů spočívá v marinádě. I pouhá půlhodinka obohatí jehněčí o další směs chutí. Tu téměř povinnou česnekovou doprovází tymiánová, citronová, šalotková, ale na talíři také fíková rýže s mandlemi!

Na 4 porce potřebujeme

  • 3 lžíce extra panenského oleje
  • strouhanou kůru a šťávu z 1/2 citronu
  • 1 prolisovaný velký stroužek česneku
  • 1 lžíci nasekaného čerstvého tymiánu
  • 400 g libového jehněčího hřbetu
  • 8 šalotek
  • 1 lilek (asi 300 g)
  • 2 cukety (celkem asi 400 g)
  • 1 citron
  • pepř a sůl

na fíkovou rýži

  • 300 g rýže basmati
  • 100 g sušených fíků
  • 25 g opražených mandlových lupínků
  • 1 lžíci citronové šťávy

Jak na to

  1. V mělké misce smícháme olej, citronovou kůru a šťávu, česnek, tymián, pepř a sůl. Ve směsi obalíme jehněčí maso bez tuku a nakrájené na 1cm kostky, mísu zakryjeme a maso marinujeme na chladném místě alespoň 30 minut.
  2. Šalotky a lilek podélně přepůlíme, půlky lilku nakrájíme napříč na 8 plátků. Cukety rozkrájíme na 8 plátků a citron na 8 klínků.
  3. Jehněčí kostky vyjmeme z marinády, tekutinu sklepeme zpět do misky. Nasypeme do ní zeleninu a v marinádě ji důkladně obalíme. 
  4. Maso a zeleninu napícháme na 8 grilovacích jehel, jako poslední dáme dílek citronu. Jednotlivé kousky k sobě příliš netlačíme. Grilujeme na středním žáru z každé strany 6–8 minut.
  5. Podle návodu mezitím uvaříme a slijeme rýži, vmícháme do ní nakrájené fíky, mandlové lupínky, podle chuti osolíme a opepříme. Zakapeme citronovou šťávou, rozdělíme na talíře, kde na ní položíme špízy.

Příprava: 30 minut + doba marinování, tepelná úprava: 15–20 minut 

obrázek z archivu ireceptar.czobrázek z archivu ireceptar.czAutor: Archiv ireceptar.cz