Zdravá a vyvážená strava není jen o hubnutí, ale o celkovém nastavení životního stylu, který vylepší vaše zdraví a díky vyvážené stravě následně zhubnete přebytečná kila. Základem je se naučit nad jídly přemýšlet, vědět, jak je kombinovat, abyste neměli hlad, z jídla jste se těšili, udělali z něj svého přítele a pomocníka.

Jídlo jako lék

Jídlo je ve správných rukách opravdový lék. Dokáže vyladit zdravotní neduhy a správně zvolený jídelníček pomůže i s hubnutím bez toho, aniž byste museli trávit hodiny běháním či v posilovně. Jak na to, se podívejte na videu:

Zdroj: Youtube

A jak na správný jídelníček? Klíč je ve volbě vstupních surovin. Je potřeba do hlavních jídel propašovat bílkoviny, tuky i sacharidy.

Den 1


SNÍDANĚ: 2 míchaná vejce, hrst baby špenátu, troška olivového oleje a pár hoblinek parmezánu. Půl celozrnného toustu. Mistička malin.

OBĚD: Jáhly (70 g v syrovém stavu) s opečenou zeleninou na provensálských bylinkách (lilek, cuketa, cibule, paprika) a s mozzarellou.

VEČEŘE: Filet z lososa, tzatziky s koprem a pečené nové brambůrky (150 až 200 gramů).


Den 2


SNÍDANĚ: Miska zapékaného müsli bez přidaného cukru, půl kelímku sýru cottage, borůvky.

OBĚD: Zapékané kapustičky, se zelenými fazolkami, cizrnou, slaninou a parmezánem.

VEČEŘE: Pizza z koleček lilku s rajčaty, šunkou a mozzarelou.

Den 3


SNÍDANĚ: Slaná ovesná kaše s vejcem, lučinou, špenátem a bylinkami. Vejce servírujte na hniličko a ozdobte jím kaši.

OBĚD: Slaný koláč z celozrnné mouky s lososem, sýrem, špenátem a pórkem.

VEČEŘE: Celozrnný toust s rajčetem, sýrem a šunkou. Polníčkový salát.

Den 4


SNÍDANĚ: Řecký jogurt bez tuku, hrst pekanových ořechů a ovoce dle chuti.

OBĚD: Kuřecí kari s nízkotučným kokosovým mlékem, se zeleninou a celozrnnou rýží

VEČEŘE: Salát z kuskusu, okurky, rajčete, fety a balkánského sýra.


Den 5


SNÍDANĚ: Celozrnný toust, mačkané avokádo s trochou citronové šťávy se solí a pepřem. Vejce natvrdo.

OBĚD: Hovězí nudličky v sójové omáčce s brokolicí a soba nudle.

VEČEŘE: Celozrnný wrap s tofu a zeleninou.

Den 6


SNÍDANĚ: Kváskový chléb s ředkvičkovou pomazánkou a klíčky.

OBĚD: Teplý salát z černé čočky se zeleninou, kuřecí prso.

VEČEŘE: Dýňová polévka s vlašskými ořechy, zakysanou smetanou a krutonky z celozrnného toustu.


Den 7


SNÍDANĚ: Müsli zapékané bez přidaného cukru, dvě lžíce tvarohu a borůvky.

OBĚD: Bramborové noky s losossem, špenátem a smetanovou omáčkou.

VEČEŘE: Zeleninový salát s cibulí a rajčetem, carpaccio a trocha parmezánu.

Den 8


SNÍDANĚ: Vaječná omeleta ze 2 vajec s bylinkami a kváskovým chlebem. Salátek z rajčat.

OBĚD: Pečené kuřecí stehno s novými brambůrky. Dip z bílého jogurtu a česnekového hummusu.

VEČEŘE: Šopský salát.


Den 9


SNÍDANĚ: Tvaroh s porcí bobulovitého ovoce, lžička burákového másla.

OBĚD: Celozrnné špagety s kuřecím masem a pestem.

VEČEŘE: Polévka minestrone.


Den 10


SNÍDANĚ: Semínková kaše s porcí jahod a lžičkou medu.

OBĚD: Kuskusový salát se zeleninou, cizrnnou, mátou a sýrem feta.

VEČEŘE: Sladká brambora plněná bylinkovým tvarohem a kouskem slaniny.

Den 11


SNÍDANĚ: Žitný chléb s žervé, baby špenátem a plátky uzeného lososa.

OBĚD: Hovězí kostky dušené na víně se zeleninou.

VEČEŘE: Cuketová omeleta.

Recept najdete zde:


Den 12


SNÍDANĚ: Řecký jogurt, meruňky, hrst vlašských ořechů a lžička slunečnicových semínek.

OBĚD: Vepřová kotleta na bylinkách a fazolky se slaninou.

VEČEŘE: Celozrnné těstoviny s rajčaty a mozzarellou.


Den 13


SNÍDANĚ: Kváskový chléb s ředkvičkovou pomazánkou a klíčky.

OBĚD: Plněný paprikový lusk s kuskusem.

VEČEŘE: Čočkový salát s uzenou makrelou.


Den 14


SNÍDANĚ: Vaječné muffiny se šunkou a paprikami.

OBĚD: Wrap s kuřecím masem, zeleninou a avokádem.

VEČEŘE: Krémová květáková polévka.

Den 15


SNÍDANĚ: Cottage, maliny a hrst mandlí.

OBĚD: Středomořská zelenina restovaná na pánvi podávaná s bulgurem.

VEČEŘE: Cuketové placičky s jogurtovým dipem.


Den 16


SNÍDANĚ: Ovesná kaše s joguertem, půlkou nektarinky a s vlašskými ořechy.

OBĚD: Rizoto s vepřovým masem a zeleninou.

VEČEŘE: Kváskový chléba obalovaný ve vejci. Salát z polníčku, rajčat a okurky.


Den 17


SNÍDANĚ: Kousek celozrnného koláče na plech se zahradním ovocem.

OBĚD: Chilli con carne s celozrnnou rýží.

VEČEŘE: Obalovaný květák, s jogurtovým dipem a zeleninovým salátem.


Den 18


SNÍDANĚ: Čokoládový chia pudink s malinami

OBĚD: Tacos s trhaným vepřovým masem a zeleninou.

VEČEŘE: Kuřecí křídla s dipem z modrého sýra. Salát.

Den 19


SNÍDANĚ: Řečký jogurt s hruškami a ořechy.

OBĚD: Koprová omáčka se ztraceným vejcem a mačkaným bramborem.

VEČEŘE: Salát z červeného zelí, mrkve, marinovaného tofu a sezamového oleje.


Den 20


SNÍDANĚ: Palačinkové rolky plněné lučinou a uzeným lososem.

OBĚD: Placičky z červené čočky, jogurtový dip a zeleninový salát.

VEČEŘE: Rýžové nudle s krůtím masem, brokolicí a paprikami.


Den 21


SNÍDANĚ: Kousek nepečeného dortu z tvrohu s lesními plody.

OBĚD: Vepřové kostky v mrkvi. Pečené brambůrky s petrželkou.

VEČEŘE: Italský caprese salát s bagetkou.

Den 22


SNÍDANĚ: Toust s pažitkovou pomazánkou. Jablko.

OBĚD: Filet tresky obalený v parmezánové strouhance s bylinkami. Teplý cizrnový salát s paprikou, dýní a baby špenátem.

VEČEŘE: Carpaccio z cukety s máslovými fazolemi. Opečený toust.


Den 23


SNÍDANĚ: Cottage sýr se lžící granoly, s jahodami.

OBĚD: Zapečené gnocchi v drcených rajčatech s olivami, pestem a mozzarellou.

VEČEŘE: Pomazánka z červené řepy s vlašskými ořechy na žitném chlebíku.


Den 24


SNÍDANĚ: Vaječné muffiny s rajčaty, olivami a bazalkou.

OBĚD: Špízy z krůtího masa se zeleninou. Jogurtový dip a lehký bramborový salát.

VEČEŘE: Plněné žampiony směsí modrého sýra, šunky od kosti a sušených rajčat. Podávejte s rukolovým salátem.

Den 25


SNÍDANĚ: Müsli s jogurtem, ovocem a oříšky.

OBĚD: Vepřová panenka s pepřovou omáčkou a batátové pyré.

VEČEŘE: Řecký salát se sýrem feta.


Den 26


SNÍDANĚ: Kváskový chléb s lučinou a vejcem natvrdo.

OBĚD: Kuřecí roláda plněná houbovou omeletou s oblíbeným zeleninovým salátem.

VEČEŘE: Tuňákový salát s těstovinami.


Den 27


SNÍDANĚ: Vaječná omeleta s rajčaty a čedarem.

OBĚD: Cizrnovo-květákové kari s hnědou rýží.

VEČEŘE: Sendwich z kváskového chleba s kuřecím trhaným masem a ledovým salátem.

Den 28


SNÍDANĚ: Pohankové lívance s jogurtem a malinami.

OBĚD: Hovězí masové koule v rajčatové omáčce s celozrnnými špagetami.

VEČEŘE: Pórková polévka s bramborem, krutony a nasucho opraženými kešu ořechy.


Den 29


SNÍDANĚ: Sladká rýžová kaše s cottage sýrem a broskví.

OBĚD: Omeleta s brambory, restovanou cibulkou a bylinkami.

VEČEŘE: Italská bruschetta s rajčátky, česnekem a bazalkou.

Den 30

SNÍDANĚ: Celozrnný koláč se zahradním ovocem.

OBĚD: Musaka s hovězím masem a lilkem.

VEČEŘE: Soba nudle s kuřecími nudličkami v teryiaki omáčce se zeleninou.

Rozhovor s Markétou Vlčkovou, lékařkou a členkou České mykologické společnosti, si poslechněte v podcastu iReceptář do ucha přímo TADY:

Související články

Zdroje: www.youtube.com, www.eatingwell.com, www.nehladu.cz