Patříte mezi zastánce rychlých, ale kvalitních pokrmů? Tak to pro vás máme bezva tip! V současné poměrně uspěchané době někdy není na výběr. Nikdy však neslevujte z přípravy domácích a teplých jídel, která by měla být základem každého zdravého jídelníčku. Obzvlášť v zimě potřebujeme jídlo, které nás nejen zasytí, ale i zahřeje.

Jak snadno uvařit fazolovou polévku na zahřátí? Podívejte se v tomto YouTube videu na kanále Recepty bez brepty:

Zdroj: Youtube

Polévky na prvním místě

Ideálním pokrmem na chladné zimní dny jsou vždy polévky. Rčení, že polévka je grunt, je naprosto výstižné. Kromě toho, že zasytí, nejedná se o těžké jídlo a mnohdy si ji stačí dát jako hlavní chod. Vždy by však měla obsahovat vyvážený poměr výživných surovin. Polévka je tedy ideální i k večeři, kdy už byste neměli jíst velké množství potravin.

Místo slaniny je lepší paštika

Potravinou, která vás v chladných dnech výborně zahřeje, patří i paštika, jen se to o ní moc neví. Potvrzují to i slova ruské nutriční terapeutky a doktorky lékařských věd Mariat Mukhiny: „Vysokokalorická jídla jako paštika vám pomohou zahřát se v chladném počasí.“

Kromě jater a v nich obsažených látek je paštika bohatá i na tuky. „Ve výsledku se jedná o potravinu s vysokým obsahem bílkovin a tuků, který je lehce stravitelný a pomáhá prohřívat organismus," podotýká Mariat Mukhina.

Játra podporují funkci plic

V zimě jsou naše plíce vystaveny riziku dýchání studeného vzduchu a jsou tedy snadno zranitelné. Pokud chcete jejich imunitu posílit, jezte pravidelně játra. Obsahují aktivní látku, která podporuje správnou funkci plicní tkáně. Stejně tak je v chladném počasí užitečné jíst také tučné maso a ryby, protože také zlepšují termoregulaci.

Bonusy paštiky jsou pestré

Kvalitní játrové paštiky jsou výborným zdrojem vitaminu A, dokonce jedním z nejkoncentrovanějších. Aby se však mohl správně vstřebat, potřebuje k tomu i tuk. Paštika je tedy ideálním řešením. Vitamin A pozitivně ovlivňuje nejen zrak, ale také hlídá správné hodnoty krevního tlaku a je nepostradatelný pro regeneraci kožních buněk.

Významné zastoupení má i vitamin B 12. Aktivně se podílí na syntéze DNA a červených krvinek a je životně důležitý pro jedince s případnou anémií.

Pro ženy je důležitý i vitamín B 9, který podporuje správnou reprodukční funkci a také zdravý růst plodu během těhotenství. Stejně tak vás ochrání před mnohými poruchami trávení.

Související články

Zdroje: www.actualno.com, www.apetitonline.cz, www.fresh.iprima.cz