Letní horka představují pro organismus velkou zátěž. Pomozte mu snášet tropické teploty a zchlaďte se potravinami, po kterých se budete cítit svěží a plní energie.

Palčivé slunce a úmorné vedro v posledních dnech útočí ze všech stran. Je samozřejmé, že si dopřejete spíš lehčí stravu, která nezatěžuje tolik trávení. V takovém počasí chybí chuť na těžké smetanové omáčky s knedlíkem, smažená či tučná jídla. Ale ani zmrzlina, chlazené nápoje či ledová káva nejsou to pravé, po čem bychom měli během horkých dnů sáhnout. Potravina nemusí být vždy studená, bez ohledu na teplotu některé tělo nakonec zahřejí. Vyberte si k jídlu a pití takové potraviny, které vás dokážou ochladit vnitřně.

Zelenina nesmí chybět

Letnímu jídelníčku samozřejmě dominuje zelenina v nejrůznějších podobách. Vybírejte z druhů lehce stravitelných v syrovém stavu nebo jim dopřejte krátkou tepelnou úpravu dušením či grilováním. Do popředí se dostávají druhy s velkým obsahem vody, které dodají tělu potřebné množství tekutin. Každý den by tedy na talíři neměla chybět čerstvá zelenina jako okurka, rajčata, avokádo či listové saláty, pro přípravu jídel použijte vděčnou cuketu. Dá se upravovat na mnoho způsobů, jako polévka, hlavní jídlo i dezert. Zkuste třeba letní večeři v podobě zeleninových špaget z cukety, doplněných o rajčatovou pikantní omáčku.

Ovoce domácí i exotické

Mezi ochlazující ovoce patří mnoho druhů, které jsou v létě po ruce na zahrádkách nebo na trzích. Rybíz, jahody, borůvky, maliny, hrušky, letní jablka, melouny i hrozny vychutnávejte ve všech možných podobách, čerstvé, jako smoothie, v koláčích i kaších. Vyzkoušejte i ovocné limonády, které doplníte o mátu a citrónovou šťávu. Naopak broskve, meruňky či švestky tělo zahřívají, proto si je schovejte raději na zimu, uložte do mrazničky nebo zavařte. Pro změnu v letním jídelníčku využijte i další ovoce, chladivý účinek mají i některé exotické druhy jako ananas, kiwi, grapefruit nebo banán.

Jogurt si dopřejte každý den

Chladivou energii dodají tělu i mléčné výrobky, hlavně lehce stravitelné kysané produkty. Proto by určitě ve stravě neměly chybět jogurty, kysaná smetana, tvaroh či kefír. Pro lepší trávení volte spíše kozí či ovčí produkty, které obsahují menší množství laktózy. Ideální je kombinace jogurtu s ovocem či zeleninou. Zkuste si připravit k snídani jogurt s ovocem a k obědu lehký salát s jogurtovou zálivkou. Opravdovým hitem je řecký salát tzatziki. Těžko odoláte kombinaci osvěžujícího jogurtu a šťavnaté okurky, doplněnou o lahodnou chuť česneku a kopru.

Vlažný čaj

Ledově vychlazené nápoje jsou sice v teplých dnech vítaným osvěžením, v konečném důsledku však tělo spíše zahřívají. Ideálním nápojem do horkých dnů je samozřejmě čistá voda, velmi vhodný je i vlažný zelený čaj, nahradit ho můžete i mátovým nebo meduňkovým. Na doplnění pitného režimu využijte i ovocné šťávy naředěné vodou nebo ovocné limonády. Pokud si chcete dopřát sklenku alkoholu, sáhněte raději po bílém nebo šumivém vínu. Nezapomeňte, že dostatečný přísun tekutin je pro tělo klíčový v každém ročním období.

Na dochucení

Pro kořenění jídel používejte bylinky jako je například dobromysl (oregano) nebo máta. Mátu oceníte nejen v ovocných směsích a dalších pokrmech, skvěle se hodí i do nápojů. Ostré koření jako chilli, pepř či zázvor vás sice napřed pořádně rozpálí a začnete se potit, ale organismus se právě pocením nakonec ochladí. I proto jsou pálivá jídla oblíbená v oblastech s horkým klimatem. Pokud nemáte rádi pikantní chuť, zajímavý rozměr dodají salátům i masitým jídlům naklíčené výhonky luštěnin, obilné klíčky, naklíčená řeřicha či ředkvička.