Už dávno neplatí, že v obchodech jste našli jogurt, kefír a podmáslí. Acidofilní mléko, jogurtový nápoj, kefírové mléko, kysaný nápoj, jogurt řecký, jogurt řeckého typu, skyr, jogurt islandského typu, smetanový jogurt atd. Nabídka je tak pestrá, až je to matoucí. Vyznáte se v mléčných výrobcích? Pod drobnohled si vezmeme tentokrát jogurtové výrobky.

Klasický bílý jogurt

Tento produkt nemusíme dlouho představovat, každý z nás ho zná už od dětství. Vyrábí se kysáním (fermentací) nejčastěji kravského mléka pomocí mléčných bakterií. Během procesu se v mléce množí bakterie a přeměňují mléčný cukr (laktózu) na kyselinu mléčnou. Díky tomu mají kysané mléčné výrobky menší podíl laktózy a jsou snáze stravitelné. Následkem kysání také poklesne pH působením kyseliny mléčné a obsažené bílkoviny změní strukturu. Navíc jogurty obsahují probiotické bakterie, které prospívají zažívání. V obchodech najdete jogurty nízkotučné (do 0,5 % tuku), se sníženým obsahem tuku (0,5-3 % tuku), klasické jogurty (více než 3 % tuku) a smetanové jogurty (nad 10 %), ve kterých se podíl tuku zvyšuje přidáním smetany. Jogurty jednotlivých značek se liší chuťově i konzistencí, při nákupu si hlídejte hlavně obsah různých aditiv a zahušťovadel. Kvalitní jogurt nic takového nepotřebuje.

  • Jak je na tom jogurt s obsahem živin? Například selský jogurt Hollandia bílý obsahuje ve 100 g 3,7 g bílkovin, 4,5 g sacharidů, 3,8 g tuku.

Řecký jogurt

V našich obchodech není řecký jogurt úplným nováčkem, potkáváme ho už pár let. Jak už název vypovídá, původně pochází z Řecka, kde se tento kysaný mléčný výrobek hustší konzistence vyráběl tradičně z ovčího mléka. V našich končinách je využíváno mléko kravské, řecký jogurt si můžete vychutnat v několika variantách, které se liší hlavně obsahem tuku: s 0 % tuku, s přidanou smetanou, které obsahují 5 % tuku, některé značky nabízejí i jogurty s 10 % tuku. Hustota jogurtu není daná přidáním škrobů, želatiny nebo jiných přísad, tajemství spočívá ve způsobu výroby.

Výrobní proces je podobný jako u klasického jogurtu, po fermentaci ale navíc dochází k odstranění syrovátky, čímž je dosaženo husté konzistence. Je to podobné, jako když si doma necháte vykapat jogurt přes jemné plátno. Díky tomu výrobek obsahuje více sušiny a tím pádem stoupne i obsah bílkovin. K jeho výrobě je zapotřebí až 3x více mléka než v případě klasického jogurtu.

Zpozornět byste měli, pokud je výrobek označen jako jogurt řeckého typu, popřípadě stylu. V tomto případě se zvýšeného obsahu bílkovin docílilo přidáním koncentrované bílkovinné mléčné složky. Na jeden kilogram výrobku je pak potřeba jeden kilogram mléka, podobně jako u klasického jogurtu.

  • Jak je na tom řecký jogurt s obsahem živin? Například řecký jogurt Milko bílý 0% obsahuje ve 100 g 10 g bílkovin, 3,5 g sacharidů, 0,3 g tuku.

Islandský skyr

Nejnovějším přírůstkem je skyr, tradiční islandský mléčný výrobek podobný jogurtu. Má jemně nakyslou chuť, krémovou strukturu a hladkou konzistenci. Výrobní proces je podobný jako u řeckého jogurtu, k zahuštění a zvýšení obsahu bílkovin dochází díky odstranění syrovátky. Na jeden kilogram skyru je zapotřebí až čtyř kilogramů mléka. Skyr nabízí velký obsah nutričně hodnotných bílkovin a minimum tuku a je proto ideální svačinou pro všechny, kdo chtějí budovat svalovou hmotu nebo redukovat hmotnost.

  • Jak je na tom skyr s obsahem živin? Například Skyr natur Bohušovická mlékárna obsahuje ve 100 g 12 g bílkovin, 3,0 g sacharidů, 0,1 g tuku.