Zdroje: fresh.iprima.cz, www.toprecepty.cz

Jak udělat jogurtovou bábovku?

Chcete vědět, jak na to? Podívejte se na toto pěkné video. Za deset minut vám paní Jana ukáže, jak krok za krokem jogurtovou bábovku s ořechy připravit:

Zdroj: Youtube

Jogurtová bábovka s ořechy

Skočte do přípravy rovnýma nohama a začněte tím, že si předehřejete troubu na 180 °C a vymažete formu na bábovku máslem a vysypete hrubou moukou. Dejte si záležet především, pokud je forma zdobená nebo jinak komplikovaná, aby se vám zbytečně bábovka nepřipekla.

Na přípravu těsta budete potřebovat 6 vajec rozdělených na žloutky a bílky, 400 g hladké mouky, 300 g cukru krupice nebo krystalu, balíček vanilkového cukru nebo obsah půlky vanilkového lusku. Důležitou ingrediencí je samozřejmě také 400 g bílého jogurtu, jeden balíček prášku do pečení, případně množství na půl kila mouky, 200 ml oleje, šťávu a kůru z půlky citronu a dvě hrsti vlašských či jiných ořechů podle vaší volby. Hodí se také mandličky a pro ovonění lžíce rumu.

Oddělené bílky vyšlehejte do tuhé hmoty, sníh by měl opravdu dobře držet. Pak vyšlehejte žloutky společně s cukrem a vanilkovým cukrem. Šlehejte do bělavé jemné pěny.

Do žloutkové pěny přidejte veškerou mouku s kypřicím práškem, olej a jogurt, kůru a šťávu z půlky citronu. Veškeré tyto ingredience dobře promíchejte do jemného těsta. Pomalu přimíchejte také sníh z bílků. Ten je vhodné opatrně stěrkou nebo vařečkou do těsta zabalit, abyste nepřišli o bublinky. Na závěr vmíchejte nasekané ořechy.

Jak se peče jogurtová bábovka?

Těsto vlijte do přichystané formy a dejte péct do trouby. První čtvrthodinu pečte na 180 °C a pak stáhněte na zbytek pečení na 150 °C. Podle trouby by mělo dopečení na nižší teplotu trvat zhruba 45 minut, celková doba pečení je tedy asi hodina.

Související články