Pokud vám připadá marináda z bílého jogurtu jako něco hodně podivného, nenechte se mýlit. Řekové či Bulhaři, v jejichž tradiční kuchyni je tato ingredience absolutně nezbytná, by vás rychle vyvedli z omylu. Jogurt přidávají snad do všeho, marinádu nevyjímaje. Proč je tedy jogurt tak prospěšný? Můžete jej použít jako základ v podstatě na všechny druhy masových dobrot na gril, nejvíce však prospějí masům, které jsou po tepelné úpravě sušší a mají nevýraznou chuť. Mezi taková masa se řadí právě kuřecí, či krůtí. Kyselost jogurtu způsobí, že maso báječně zkřehne a bude dokonale měkké. Přirozenou kyselost jogurtu způsobují jogurtové kultury, které zaručí, že se laktóza promění v kyselinu mléčnou. Kyselost marinády podpoříte přidáním citronové šťávy. Výsledná chuť masa vás překvapí, po kyselosti ani stopy, protože se během grilování vstřebá. Masíčko bude navíc dokonale šťavnaté.

Maso musí odpočívat

Máme pro vás 3 tipy na jogurtovou marinádu, vyzkoušejte všechny, nebo jen tu, jejíž ingredience vám chuťově nejvíce vyhovují. Základem jsou kuřecí prsa, ale použít můžete i jakoukoli jinou část kuřete. Marinádou maso dobře potřete, pro lepší chuť hotového masa ji raději pečlivě vmasírujte. Pak v misce nechte maso v marinádě odpočinout minimálně 4 hodiny, ideálně do druhého dne. Před grilováním marinádu z masa setřete, maso jemně osušte a opékejte z každé strany asi 4 minuty.

3x jogurtová marináda…

…se zázvorem a kari


100 ml bílého jogurtu

2 stroužky česneku

2 cm zázvoru

2 citrony

2 lžíce kari koření

1 lžíce sladké nebo pálivé papriky

1 lžíčka soli


Jogurt dejte do misky, stroužky česneku oloupejte a prolisujte. Zázvor oloupejte a nastrouhejte najemno. Z citronu vymačkejte šťávu a vše dobře promíchejte s jogurtem. Do misky přidejte kari koření, papriku a sůl a smíchejte s jogurtovou směsí.

…s česnekem a oreganem


1 citron

3 stroužky česneku

sušené či čerstvé oregano

250 ml bílého jogurtu

4 lžíce olivového oleje

sůl


Kůru z citronu nastrouhejte, šťávu vymačkejte. Česnek oloupejte a prolisujte. Čerstvé oregano nasekejte nadrobno. Tyto ingredience vložte do misky a smíchejte s bílým jogurtem. Přidejte olej, sůl dle chuti a dobře promíchejte.

…s kořením Tandoori masala a limetkou


350 g bílého jogurtu

3 lžíce olivového oleje

1 lžička koření Tandoori masala

1 limetka

2 stroužky česneku

sůl


Do jogurtu v misce přidejte olivový olej a koření Tandoori masala. Z limetky vymačkejte šťávu a přilijte ji k jogurtové směsi s kořením. Stroužky česneku oloupejte, prolisujte a spolu se špetkou soli přimíchejte do marinády. Dobrou chuť!

Zdroje:www.vylecime.cz, www.varilamysicka.cz