Mimochodem jogurt se stal velmi oblíbenou ingrediencí pro pečení, můžeme jej využít do buchet, bábovek, koláčů či bublanin, dorty nevyjímaje. Jogurtem snadno nahradíte tuk, který v receptu mít nechcete nebo nemůžete, ať už je důvod zdravotní nebo jste ho jen zapomněli koupit. Pozor dejte na správné poměry:

  • Nahrazujete olej? Polovinu jeho množství je možné nahradit jogurtem, počítejte ovšem se tříčtvrtečním poměrem. Například 100 ml oleje nahradíte 50 ml oleje a 75 g jogurtu.
  • Nahrazujete máslo? Do připravovaného moučníku dejte pouze polovinu másla, zbytek bude tvořit jogurt, ale o polovinu méně. Například 200 g másla nahradíte 100 g másla a 50 g jogurtu.

Jaký typ jogurtu používat? Vždy vybírejte plnotučný selský nebo jogurt řeckého typu s vyšším obsahem tuku. I když tyto jogurty neobsahují tolik tekutiny, nechte je den předem vykapat přes plátýnko.

Jablečný závin z jogurtového těsta

Suroviny:

Na těsto:

100 g másla

200 g hladké mouky

150 ml bílého jogurtu

100 g cukru

špetka soli

vejce na potření

Na náplň:

300 g jablek

2 lžíce krupicového cukru

1 lžička skořice

vlašské ořechy

rum dle chuti

4 lžíce strouhanky

Postup:

Všechny suroviny na těsto smíchejte a vypracujte hladké těsto, které na hodinu uložte do lednice.
Mezitím si připravte náplň. Jablka nakrájejte na malé kousky a vložte je do větší mísy. Přidejte cukr, skořici a nasekané ořechy. Pokapejte rumem a vše dobře smíchejte.

Vyjměte těsto z lednice a nechejte je asi 15 minut v pokojové teplotě. Pak jej rozválejte na tenký plát, potřete rozšlehaným vajíčkem a posypte strouhankou. Poté rovnoměrně rozložte jablečnou směs a zatočte.

Štrúdl potřete rozšlehaným vajíčkem, na několika místech propíchejte vidličkou a vložte do trouby vyhřáté na 180 °C. Pečte asi 20 minut, dokud těsto nezezlátne.

Můžete podávat posypané moučkovým cukrem a ozdobené domácí šlehačkou.

Zdroje: www.cesko-pece.cz,www.vareni.cz, www.rozumnehubnuti.cz