Mimochodem jogurt se stal velmi oblíbenou ingrediencí pro pečení, můžeme jej využít do buchet, bábovek, koláčů či bublanin, dorty nevyjímaje. Jogurtem snadno nahradíte tuk, který v receptu mít nechcete nebo nemůžete, ať už je důvod zdravotní nebo jste ho jen zapomněli koupit. Pozor dejte na správné poměry:
- Nahrazujete olej? Polovinu jeho množství je možné nahradit jogurtem, počítejte ovšem se tříčtvrtečním poměrem. Například 100 ml oleje nahradíte 50 ml oleje a 75 g jogurtu.
- Nahrazujete máslo? Do připravovaného moučníku dejte pouze polovinu másla, zbytek bude tvořit jogurt, ale o polovinu méně. Například 200 g másla nahradíte 100 g másla a 50 g jogurtu.
Jaký typ jogurtu používat? Vždy vybírejte plnotučný selský nebo jogurt řeckého typu s vyšším obsahem tuku. I když tyto jogurty neobsahují tolik tekutiny, nechte je den předem vykapat přes plátýnko.
Jablečný závin z jogurtového těsta
Suroviny:
Na těsto:
100 g másla
200 g hladké mouky
150 ml bílého jogurtu
100 g cukru
špetka soli
vejce na potření
Na náplň:
300 g jablek
2 lžíce krupicového cukru
1 lžička skořice
vlašské ořechy
rum dle chuti
4 lžíce strouhanky
Postup:
Všechny suroviny na těsto smíchejte a vypracujte hladké těsto, které na hodinu uložte do lednice.
Mezitím si připravte náplň. Jablka nakrájejte na malé kousky a vložte je do větší mísy. Přidejte cukr, skořici a nasekané ořechy. Pokapejte rumem a vše dobře smíchejte.
Vyjměte těsto z lednice a nechejte je asi 15 minut v pokojové teplotě. Pak jej rozválejte na tenký plát, potřete rozšlehaným vajíčkem a posypte strouhankou. Poté rovnoměrně rozložte jablečnou směs a zatočte.
Štrúdl potřete rozšlehaným vajíčkem, na několika místech propíchejte vidličkou a vložte do trouby vyhřáté na 180 °C. Pečte asi 20 minut, dokud těsto nezezlátne.
Můžete podávat posypané moučkovým cukrem a ozdobené domácí šlehačkou.
Zdroje: www.cesko-pece.cz,www.vareni.cz, www.rozumnehubnuti.cz