Zdroje: kucharkazesvatojanu.blogspot.cz, apetitonline.cz, toprecepty.cz

Když vás přepadne chuť na něco sladkého, šťavnatého a nesmírně snadného, jeví se příprava jablečného štrúdlu jako báječný nápad. A to hlavně v případě, kdy máte po ruce již připravené listové těsto, se kterým jde práce rychle od ruky. Jenže co dělat ve chvíli, kdy například zapomenete listové těsto koupit?

Zhotovit si domácí listové těsto je jednou variantou, jenže jeho příprava je poměrně složitá a málokdo si na ni troufne. Nemluvě o tom, že zabere i celkem dost času. Při přípravě štrúdlu je však možné sáhnout po jiné možnosti, kterou je jogurtové těsto. Je bleskurychle hotové, ingredience na jeho výrobu má v lednici vždy prakticky každý a chutná naprosto skvěle. A kdoví, možná už štrúdl nikdy nebudete dělat jinak!

Univerzální jogurtové těsto

Jogurtová těsta znaly už naše babičky, jenže pak se na ně tak nějak zapomnělo. Dobrou zprávou ovšem je, že se o nich nyní mluví stále častěji a lidé opět nachází jejich obrovskou škálu využití. Kromě toho, že z nich lze připravovat bezkonkurenční jablečné štrúdly, ovocné, ořechové i tvarohové záviny a buchty, se skvěle hodí i při pečení slaných koláčů anebo dokonce pizzy. K tomu všemu je těsto velmi lehké a není nijak zvlášť tučné či mastné.

Štrúdl z jogurtového těsta

Budete potřebovat:

Na těsto

300 gramů hladké mouky

70 gramů změklého másla (případně jiného tuku)

200 mililitrů bílého jogurtu

špetku soli

Na náplň

7 jablek

8 lžic cukru (ideální třtinového)

1 hrst vlašských ořechů

1 lžíci mleté skořice

5 lžic strouhanky

vejce na potření

Postup:

Ve větší míse promícháme mouku se špetkou soli a zapracujeme do ní změklé máslo a bílý jogurt. Ze všech surovin vytvoříme krásně hladké těsto a dáme jej alespoň na hodinu odpočívat do chladničky.

Jablka si oloupeme, zbavíme je jádřinců a nastrouháme nahrubo. Následně je promícháme s cukrem, skořicí a vlašskými ořechy. Těsto vyndáme z chladničky a rozdělíme jej na dvě stejně velké části. Z každé vyválíme zhruba 3 milimetry silný plát, který posypeme strouhankou, jež během pečení nasákne případnou vlhkost z jablek. Na strouhanku dáme jablečnou směs, těsto zabalíme a položíme na pečicím papírem vyložený plech. Štrúdly ještě na několika místech z vrchu propíchneme vidličkou, aby unikající pára závin neroztrhla.

Záviny potřeme rozšlehaným vajíčkem a dáme je péct do trouby vyhřáté na 180 °C asi na 30 minut. Po upečení a vychladnutí můžeme štrúdl ještě poprášit moučkovým cukrem.

TIP

Strouhanku ve štrúdlu můžete hravě nahradit například strouhaným kokosem. Ten skvěle splní funkci strouhanky a zároveň dá štrúdlu zase trochu jinou chuť. Náplň si pak každý může pochopitelně upravovat tak, aby závin co nejvíce vyhovoval jeho chuťovým pohárkům. Do jablečné směsi lze tedy přidat například rozinky, mandle i jiné dobroty.