Josta (Ribes nigriola) získala svůj název ze spojení dvou zkratek německých výrazů Johannisbeer (JO) označující černý rybíz a Stachelbeere (STA) označující srstku. Stejně tak, jako je název křížencem slov, je i plod samotný spojením dvou chutí. Protože oba druhy ovoce vynikají vysokým obsahem vitamínu C, je jeho nositelem také josta. Zvláštní chuť a krásná barva tak dává vzniknout nejrůznějším zdravým pochoutkám, jako jsou ovocné dorty, rychlé sladkokyselé koláče, nádherně zbarvené marmelády, likéry nebo ovocné sirupy.

Smoothie s jostou a dalším bobulovým ovocem

Na přípravu letního osvěžujícího smoothie využijete nejen jostu, ale i další bobulové ovoce. Hodit se budou také ostružiny, maliny, borůvky černý a červený rybíz. Pokud máte ovoce čerstvé, přidejte několik kostek ledu a od každého ovoce množství asi jedné hrsti. (Jestliže používáte ovoce zmrazené, stačí dolít sklenicí minerálky nebo vodou z kohoutku.) V mixéru dolijte jednou sklenkou vody, nebo minerálky bez příchuti a vše dokonale rozmixujte. Před podáváním ozdobte skleničky lístkem meduňky nebo máty.

Domácí šťáva z josty

  • 1 kg omytých a obraných bobulí josty
  • 1 kg cukru krupice
  • 1 lžičku kyseliny citronové
  • 1 celý citron
  • 0,5 l převařené vody.

Citron odrhneme kartáčkem a nakrájíme na plátky. Jostu omyjeme a zbavíme stopek a rozmixujeme. Do hrnce s jostou přilijeme vodu, přidáme pokrájený citron a kyselinu citronovou. Přes hrnec přehodíme utěrku a necháme směs zakrytou poklicí stát do druhého dne. Po 24 hodinách jostu přecedíme nebo prolisujeme do druhého hrnce a do takto vzniklé šťávy přisypeme cukr, zahřejeme na 80–90 °C, dokud všechen cukr není rozpuštěný. Ještě horkou šťávou plníme čistě vymyté sklenice, pevně je uzavřeme a uskladníme v suchu a temnu. Šťávu pak lze využít ke zředění sodovkou, nebo ji používat ke zdobení šlehačkových pohárů, případně zmrzliny.

Chutný likér z josty

  • 2 kg josty
  • 1 litr rumu
  • 1/2 kg cukru krupice
  • 2 celé skořice
  • lžičku hřebíčku
  • 5 plátků zázvoru

Základ tvoří 2 kg omytého a stopek zbaveného ovoce josta. V případě, že jsme nenasbírali dostatek ovoce jednoho druhu, můžeme jej doplnit černým nebo červeným rybízem. Všechny suroviny smícháme ve velké skleněné pětilitrovce a uskladníme v teple. Za občasného promíchání necháme 6–8 týdnů stát. Poté vše přecedíme a rozlijeme do menších sklenic, které již uschováváme v chladu. Likér má nádhernou barvu a také chuť, takže se hodí i pro zdobení zmrzliny, nebo do koktejlů.

Osvěžující letní koláč

Na těsto

  • 150 g třtinového cukru
  • 300 g špaldové mouky
  • 4 vejce
  • 1 kypřící vinný kámen
  • 250 ml mléka

Na potření hotového koláče

  • 1 bílý jogurt

Na ovocnou směs na povrchu koláče

  • 700 g josty
  • 1 na balíček želatiny na dorty
  • cukr dle chuti

Chuť josty se odvíjí od toho, v jakém stupni zralosti ovoce sklízíme. Máme-li rádi sladké ovoce, sklízíme ho, až je hodně vyzrálé. Na těsto smícháme vejce s cukrem, pak přidáváme střídavě mouku a mléko a neustále mícháme. Nakonec vsypeme jedno malé balení kypřicího vinného kamene. Těsto rozetřeme na plech na pečicí papír a pečeme cca 25 minut při teplotě 180 °C. Ještě horký upečený koláč potřeme bílým jogurtem a na něj navršíme vrstvu ovocno-želatinové směsi. Tu připravíme z povařené a rozmixované josty, kterou osladíme, přidáme do ní sypkou želatinu a vše natřeme na upečený koláč. Před konzumací ponecháme v chladničce alespoň 1 hodinu.

Marmeláda z josty a švestek

Máte-li rádi marmelády, doporučujeme vám vyzkoušet velmi chutnou marmeládu připravenou z omyté a očištěné josty a z vypeckovaných švestek.

  • 600 g josty
  • 400 g švestek
  • 1 kg cukru
  • 1 lžičku kyseliny citronové
  • 1 sáček pektogelu

Omyté a vypeckované ovoce nakrájíme a obojí dáme do hrnce. V něm vaříme, dokud ovoce nezměkne a následně pustí šťávu. Takto rozvařené ovoce přepasírujeme přes cedník do druhého hrnce. Do ovocné šťávy přidáme 1 pektogel se třemi lžícemi cukru a vaříme 4 minuty. Poté přidáme kyselinu citronovou a zbylý cukr a opět vaříme 4 minuty. Ještě horkou marmeládu plníme do čistých vymytých zavařovacích skleniček, které po naplnění dobře otřeme, a obrátíme dnem vzhůru, dokud nevychladnou. Výsledná marmeláda má skvělou chuť a poměrně hustou konzistenci, takže se dá využít i k plnění sladkých kynutých knedlíků.

Josta je zdravé a chutné ovoce, a věříme, že si ho zamilujete nejen díky našim receptům na přípravu chutných pokrmů a nápojů, ale i v syrovém stavu, kdy má nejvyšší obsah vitamínu C.