obrázek z archivu ireceptar.cz

Jsou dusičnany skutečně nebezpečné?

I když může zelenina obsahovat dusičnany, dodává nám proti nim zároveň „protijed“. Vitamín C je dokonce promění na látky prospěšné při vysokém krevním tlaku. Horší je to s dusičnany v uzeninách…

Samotné dusičnany vám potíže obvykle nezpůsobí. A nebezpečné nejsou ani dusitany, na které dusičnany přeměňují v našem trávicím traktu bakterie. Dusitany se však mohou dále slučovat se sekundárními aminy a tvořit tak karcinogenní látky, nitrosaminy (N-nitrososloučeniny). Sekundární aminy pocházejí například z konzumace alkoholických nápojů, z některých léků či z vdechování tabákového kouře.

Ani listové zeleniny se nemusíte obávatAni listové zeleniny se nemusíte obávatAutor: Shutterstock.com / Elenadesign

Naopak vitamin C pomáhá nitrosaminy přeměnit na oxid dusnatý, který je při hypertenzi, diabetu a oběhových potížích dokonce prospěšný. Zelenina sama tak obsahuje „protijed“; kromě vitaminu C má podobnou schopnost i vláknina a vitamin E.

Dusičnanů v zelenině (na rozdíl od reziduí pesticidů) se tedy nemusíte zbytečně obávat. To však neplatí pro kojence do 3 měsíců. Jejich metabolismus funguje odlišně, a proto pro ně mohou být dusičnany i smrtelně nebezpečné.

Proti dusičnanům v uzeninách je zelenina zcela nevinnáProti dusičnanům v uzeninách je zelenina zcela nevinnáAutor: Shutterstock.com / monticello

Pozor na dusitanové soli

Nitrosaminy, které pravděpodobně zvyšují riziko vzniku nádorů v trávicím traktu, tak nemusí po konzumaci dusičnanů vůbec vzniknout. Rizikovější než zelenina tedy mohou být růžové uzeniny, které zcela jistě obsahují dusičnany či přímo dusitany, ale už nikoliv vitaminy a vlákninu. Dusitanové soli se běžně používají ke konzervaci, obsahují je především masné výrobky, ale i některé sýry.