Život bez trouby? To by bylo jen poloviční štěstí. Kdo z nás by vydržel bez domácích koláčů, pečeného kuřátka nebo vlastního chleba?! Ačkoliv se to nezdá, první domácí trouba se objevila až v 19. století a v životě žen znamenala obrovský přelom. Hospodyňky konečně mohly pohodlným způsobem napéct pro rodinu, aniž by musely dlouze zatápět v peci. Konečně jim technický pokrok ulevil od námahy a přidal více času.

Úložiště pekáčů a pánví

Dnešní trouby jsou samozřejmě mnohem sofistikovanější. Mají více programů, stupňů a jejich údržba je snadnější. Zajímavý je ale jeden detail – šuplík pod troubou. Víte, k čemu slouží? Většina z nás ho bere jako úložiště pekařského náčiní – různých pekáčů, hrnců, forem, případě pánví. Jaká je ale jeho skutečná funkce?

Místo na ohřev jídla

Původně byla totiž tahle zásuvka určená místo pro upečené a uvařené pokrmy. Teplo se soustřeďovalo ve spodní části trouby a mělo jídlo uchovat hezky teplé, aby při servírování nevychladlo. Prakticky šlo o podobnou funkci jako mají infra lampy v restauracích. Jejich úkolem není jídlo vařit, ale uchovávat ho při určité teplotě, aby ho host nedostal studené.

Čištění šuplíku pod troubou

Čištění šuplíku pod troubou je důležitým krokem v udržování čistoty v kuchyni. Postupem času se pod troubou mohou hromadit zbytky potravin, oleje a prach, což může způsobit nejen nepříjemné zápachy, ale také to může být zdrojem hygienických problémů.

Nejdříve je třeba vypnout troubu a nechat ji vychladnout. Poté můžete vysunout šuplík, odstranit všechny jeho obsahy a otřít jej vlhkým hadříkem nebo houbou namočenou v mírném čisticím prostředku. Po důkladném očištění šuplík vraťte zpět a začněte znovu užívat čistý a hygienický prostor pro skladování kuchyňských potřebností.

Šťastní, kdo mají „kouzelný šuplík“

Spodní šuplík u dnešní trouby je trochu sporná věc. Některé spotřebiče mají tuto funkci nadále. O tom, jestli je vaše trouba vybavená touto službou, se dočtete v manuálu. Pokud ji ale máte, určitě ji využijte a vykliďte z ze spodního šuplíku u trouby všechno nádobí a používejte prostor k prohřívání jídla.

Některé novější modely mají dokonce přístroj na nastavení teploty ve „spodním šuplíku“. Proto jsou pak pokrmy přesně tak horké, jak si budete přát. No není to skvělá vychytávka?

Související články

Zdroje: www.receptyone.net, www.storyboardthat.com