Kachna je velmi oblíbeným pokrmem mnoha zemí, a proto se cíleně i šlechtila. V Evropě jsou nejoblíbenější tučnější kachna nantská a masitá bavorská nebo rouenská. U nás můžete narazit i na barbarii, která byla dovezená v roce 1936 z Francie. Oproti klasické kachně má méně podkožního tuku, a naopak více podílu masa.

Příprava staročeské kachny

Na tento recept budete potřebovat dvě větší cibule, sůl, 10 kuliček pepře, 12 ks hřebíčku, 4 pevné hrušky, med, tymián, rozmarýn a samozřejmě jednu celou kachnu. Bez ní by to nešlo!

Nejdříve pečlivě kachnu prosolte a potřete dvěma lžícemi medu. Oloupejte cibuli a nakrájejte na silnější půlkolečka. Hrušky omyjte, rozpulte a vykrojte jádřince. Poté vyplňte kachnu třemi půlkami hrušek. Rovněž přidejte dovnitř po třetině lžičky tymián, rozmarýn a 8 kusů hřebíčku. Kachnu sešijte nebo uzavřete pomocí jehel.

Jak na staročeskou kachnu plněnou hruškami, se dozvíte v tomto videu:

Zdroj: Youtube

S kachnou na pekáč

Vymažte pekáč olejem, do kterého následně nasypte nakrájenou cibuli a kuličky pepře. Nakonec do něj opatrně vložte i kachnu. Pekáč přiklopte a vložte do trouby o teplotě 160 °C. Po 30 minutách pečení podlijte kachnu trochou vody a stáhněte teplotu na 150 °C. Po dalších 30 minutách přidejte zbytek hrušek nakrájených na osminky i hřebíček a pečte dalších 45 minut. Po uplynulé době sundejte poklop a zvyšte teplotu na 180 °C. Potřete kachnu medem a občas podlévejte výpekem, dokud nebude opečená dozlatova.

Kachna trošku jinak

Klasický recept již znáte. Jak kachnu můžete ještě udělat a přidat tak na originalitě? Namísto hrušek vyzkoušejte třeba jablka, sušené švestky, pomeranče nebo dokonce rozinky. Okořenění kachny lze kromě kmínu provést rovněž pomocí šalvěje, čerstvého rozmarýnu a tymiánu nebo dalšími bylinkami.

Klasická příloha nezklame

Jakou přílohu zvolit? Určitě nezklamete strávníky, když přichystáte knedlíky a zelí. S tím je totiž kachna jednoznačně nejlepší! Knedlík můžete udělat bramborový, houskový či žemlový. K tomu správně ochucené pikantní bílé nebo červené zelí. Jestliže máte rádi oboje, nebojte se je servírovat společně. Na talíři to bude vypadat nádherně.

Zdroje: vareni.cz, novinky.cz