Kachní steak

Na prsa:

  • 220 g kachních prsou
  • sůl
  • černý pepř z mlýnku
  • snítka tymiánu

Na dýni:

  • 1 kg máslové dýně
  • 10 dkg nesolených arašídů
  • 100 g medu
  • 50 ml olivového oleje
  • šťáva a kůra z jednoho citronu
  • 10 g soli
  • 50 g cukru
  • 0,1 litru vinného octa

Prso si očistěte tak, že ze spodní strany prsa odříznete jemné blány a kousek masa zvaný frikasé. Z druhé strany kůži jen zlehka nakrojte jemnou mřížkou tak, abyste neřízli do masa pod ní. Prso nasolte, opepřete a posypte nasekaným tymiánem. Lehce do něj vmasírujte olivový olej a nechte v pokojové teplotě asi 30 minut odpočívat. Pak ho položte na vlažnou pánev kůží dolů a pozvolna kůži šest až sedm minut vypékejte, postupně odebírejte tuk, který kachní prso pouští. Důležité je opékat kachnu na mírném ohni opravdu pomalu. Když je kůže vypečená, prso ještě opečte i z druhé strany a z bočních stran pěkně dozlatova. Pak prso odložte na mřížku a nechte ho 15 až 20 minut odkapat a odpočívat. To je velmi důležité, maso vám tím zkřehne a šťáva se dostane do každého místa. Po odležení prso vložte ještě na pět minut do trouby na 180 stupňů, abyste ho ohřáli. Poté ho nakrájejte na tenké plátky.

Dýni oloupejte škrabkou na brambory, rozpulte, vydlabejte jadřinec a nakrájejte ji na menší kousky ve tvaru půlměsíce. Z ostatních ingrediencí smíchejte dresink, ve kterém dýni patnáct minut marinujte. Přidejte i arašídy nožem nasekané na menší kousky. Dýni vložte do pekáče a dejte do trouby na 180 stupňů na 30 minut. Dýně by měla být dozlatova opečená a zkaramelizovaná. Přidejte ji k hotovému steaku a dobrou chuť.

Dva redakční tipy

  1. Lepší než vykrajovat je z celé kachny bude koupit si přímo prsa porcovaná. Chovají se na ně speciální kachny.
  2. U steaku je důležité vychytat čas. Cílem je mít ho tak propečený, aby byl uvnitř do růžova. Příliš krátký čas opékání by ho nechal krvavý, zatímco příliš dlouhý by maso vysušil a ztratilo by šťavnatost.

Další skvělé recepty najdete v časopise Kreativ.

Zdroj: Časopis Kreativ