Zdroje: babinet.cz, www.recepty.eu

Další chutný způsob, jak použít švestky

Švestky jsou báječné ovoce, kterému se u nás daří a na rozdíl od jiných národů u nás pěstujeme i švestky se zlatavou dužninou, které se dají snadno oddělit od pecky, chutnají až medově a jak voní! Jako každé ovoce jsou i švestky nejlepší čerstvé. I když není zpracování tohoto temně modrofialového ovoce žádnou novinkou, čas od času se najedou zajímavé perly, které se hodí vyzkoušet. Co takhle švestky s kakaem?

Švestkový džem s kakaem

Jde v podstatě o jednoduchý džem nebo povidla, která jsou dochucená kakaovým práškem. Čím kvalitnější kakao, tím lepší výsledek. Tato verze džemu potěší i milovníky čokoládových nátěrek. Švestky se s chutí kakaa výborně doplňují, džem sice obsahuje nějaký cukr navíc, ale žádný tuk. Tento výrobek je jednoduchý na přípravu a potěší děti, ale také každého, koho honí mlsná!

Chcete se podívat na přípravu džemu s kakaem v praxi? Podívejte se na toto krátké video a nezapomeňte si zapnout české titulky:

Zdroj: Youtube

Jak připravit kakaovo švestkový džem v troubě?

Jedno kilo omytých a vypeckovaných švestek nakrájejte na menší kousky, aby se během pečení v troubě rychle zahřály, pustily šťávu a rozvařily se na kaši. Do pekáčku ke švestkám přidejte jednu lžíci balzamikového octa, napomůže chuti, ale také se díky němu nebudou švestky připalovat. Vmíchejte půl hrnku cukru a dejte pekáček do trouby na jednu hodinu péci na 180 °C.

Po hodině vytáhněte ven z trouby a nečekejte až směs vychladne. Přidejte ještě lžíci vanilkového extraktu nebo půlku vanilkového lusku a čtyři lžíce kvalitního práškového kakaa. Tyčovým mixérem rozmělněte do jemné kaše a naplňte čisté uzavíratelné sklenice. Hned po uzavření je otočte dnem vzhůru.

Džem s kakaem můžete skladovat v lednici či na tmavém chladném místě poměrně dlouho, pokud budete používat čisté příbory nezačne plesnivět a i načatá sklenice vydrží několik týdnů.

Pokud chcete chutě ještě vypíchnout, do receptu se určitě hodí troška nastrouhané kůry z citronu nebo hořká čokoláda. Jestliže se vám zdá výsledek příliš řídký, můžete napříště přidat trošku želírovacího cukru, ale při hodinovém pečení, tedy i odpařování to nebývá nutné.

Související články