Kakaové řezy s tvarohovou náplní a ovocem

Potřebujeme

  • 5 vajec
  • prášek do pečiva
  • vanilkový cukr
  • 200 g moučkového cukru
  • 100 ml oleje
  • 250 až 300 g polohrubé mouky
  • 5 lžic kakaa
  • máslo na vymazání

na náplň

  • 3 tvarohy
  • 1 polévkovou lžíci rumu
  • 100 g moučkového cukru
  • kompotované nebo čerstvé ovoce (broskve, meruňky, mandarinky, borůvky apod.)
  • 100 ml mléka

na polevu

  • 2 vanilkové pudinky v prášku
  • citronovou kůru
  • 750 ml ovocné šťávy nebo vody
  • 100 g pískového cukru

Jak na to

V míse utřeme žloutky s cukrem, přidáme vodu a vše vyšleháme do pěny a pak zvolna vmícháme mouku smíchanou s vanilkovým cukrem a práškem do pečiva. Současně zvolna přidáváme olej, až je směs lehce vláčná.

Důkladně z ní vypracujeme zcela vláčné, ale nepříliš husté těsto (množství mouky volíme podle konzistence těsta). Nakonec vmícháme kakao.

Těsto rozprostřeme na plech vymazaný máslem a pečeme přibližně 40 minut v troubě vyhřáté na 180 °C. Vyzkoušíme, zda je těsto hotové: Propíchneme ho špejlí; nesmí se na ni lepit.

Připravíme náplň: tvarohy smícháme s mlékem, přidáme rum (není nutností) a na malé kousky nakrájené ovoce. Touto směsí rovnoměrně pokryjeme vychladlý povrch korpusu.

V ovocné šťávě nebo ve vodě rozmícháme pudinky, přidáme cukr a za stálého míchání necháme zhoustnout. Ještě vřelým pudinkem přelijeme korpus a necháme zchladnout v ledničce.

Jaroslava Mudrochová, Trutnov

Pochoutky z melounu

Obvykle meloun krájíme na měsíčky. Jeho dužninu však můžeme nakrájet na kostky a servírovat je na talíři. Výhodou je, že meloun jíme lžičkou a nepokapeme se lepkavou sladkou šťávou.

Výborné jsou melounové kostky promíchané s müsli a ozdobené kysanou smetanou, jogurtem nebo šlehačkou. Tento osvěžující letní pokrm můžeme ještě vylepšit nastrouhanou čokoládou, mletými oříšky nebo mandlemi.

Jaroslava Skoumalová, Třebíč

Borůvkové fleky

Potřebujeme

  • 250 flíčků
  • 500 ml borůvek
  • cukr
  • sůl
  • 250 ml netučné smetany
  • 1 lžičku škrobové moučky

Jak na to

Fleky uvaříme obvyklým způsobem.

Borůvky mírně osolíme, aby pustily sladkou šťávu, pokud nejsou dost sladké, zlehka je pocukrujeme.

Zalijeme je trochou vody a na mírném plameni je zvolna rozvaříme.

Na závěr vmícháme smetanu se zakvedlanou škrobovou moučkou a krátce povaříme. Touto omáčkou přeléváme fleky až na talíři.

Olga Štěpničková, Praha