Oranžově zářivé plody kaki se u nás začaly objevovat vzácně již koncem sedmdesátých let a již tehdy si získaly značnou oblibu, kterou si udržují dodnes. Kaki je někdy označováno také jako churma. Je plodem ovocného stromu tomelu japonského (Diospyros kaki) z čeledi ebenovitých (Ebenaceae). Botanický název druhu (Diospyros) znamená Diovo ovoce. Kaki má mnoho dalších názvů, například kakichurma, asijský nebo japonský persimmon, šaronské ovoce, korejské mango a podobně.
Ovoce subtropických hor
Tomel pochází ze západní a střední Číny, kde roste v nadmořské výšce 1200 m. Pěstuje se téměř ve všech subtropických a polotropických oblastech světa, nejvíce v Číně a Japonsku. V místech původního rozšíření roste v podmínkách vlhkého, horkého léta a mírné, poměrně suché zimy s nejnižšími teplotami –1 až –4 °C.
Dnes však již existují odrůdy, které krátkodobě snášejí i teploty až –18 °C. Tomel vyžaduje vlhké půdy a roční úhrn srážek by měl dosahovat 1500–2000 mm. Pěstuje se rovněž ve Středozemí (v Itálii, Španělsku a Izraeli), ale také v ruských subtropických oblastech na pobřeží Černého moře.
- Subtropický opadavý keř nebo strom je 3–15 m vysoký se širokou korunou.
- Listy má střídavé, jednoduché, podlouhle eliptické, kožovité, tmavě zelené a krátce řapíkaté.
- Květy jsou jednopohlavní; samičí bývají větší než samčí, zpravidla vyrůstají jednotlivě na loňských větvích. Samčí se objevují jednotlivě nebo po dvou až třech ve skupinách.
Tomel na zahradě
Některé odrůdy mohou mít v dužnině plochá hnědá semena oválného nebo podlouhlého tvaru. Tomel lze množit semeny, ale pak začne plodit v šestém nebo sedmém roce, proto je výhodnější štěpovat vhodné odrůdy, které brzy nastoupí do plodnosti a budou mít kvalitní plody.
Persimmon musí dozrát
Španělská odrůda ’Persimon Bouquet’, která se dováží z Valencie, má plody sladké a pevné a oranžovou dužninu bez peciček a jadérek. Na Pyrenejském poloostrově je ovšem za nejlepší odrůdu považována ’Rojo Brillante’.
Kaki je lesklé, zářivě oranžové až dočervena zbarvené ovoce velké 5–8 cm, s výrazným květním kalichem. Tvarem bývá srovnáváno s pomeranči nebo rajčaty. Chutná jen tehdy, když je dobře vyzrálé, má pak specifickou sladkou chuť (něco mezi broskví a melounem), zatímco nezralé nebo málo zralé a zejména slupka mají chuť svíravou a trpkou. Plody kaki se sklízejí ještě nezralé, aby přežily dlouhý transport do zemí, kde se prodávají. Dáváme proto pozor, abychom je nekoupili otlačené nebo jinak poškozené, ale konzumujeme je, až když jsou na omak měkké. Tvrdé necháme dozrát při pokojové teplotě. Slupku konzumovat lze, ale většinou je lepší, když ji oloupeme. Jakmile je dužnina měkká a má až marmeládovou konzistenci, můžeme ji vyjídat lžičkou podobně jako kiwi.
Diovo ovoce oddaluje stárnutí
Energetická hodnota je kolem 293 kJ (70 kcal) ve 100 g. Kaki je především stolní ovoce, ale zpracovává se i na marmelády, džemy či sirupy. Po usušení obsahuje až 62 % sacharidů a chutí je srovnatelné s fíky a datlemi. Má také řadu léčivých vlastností: pomáhá při stresu, nervozitě a únavě, zmírňuje svalové potíže a příznivě působí i při srdečních problémech. Vláknina v plodech podporuje pohyb střev a díky obsahu pektinu pomáhá snižovat cholesterol v krvi. Kaki obsahuje rovněž lykopen, tedy antioxidant oddalující procesy stárnutí.