Na současném trhu je velmi pestrá nabídka všech možných kuchyňských olejů a je jedno, který z nich doma používáte. Ať už je to ten slunečnicový, řepkový, olivový, avokádový či kokosový, každý z nich by měl být uložen na takovém místě, aby byl co nejdéle plný zdravých tuků a antioxidantů. Díky ideálním podmínkám se nezmění jeho vzhled, chuť ani obsah důležitých živin.
Jak vybrat ten správný olej do studené a teplé kuchyně? Podívejte se na video:
Olej nikdy nedávejte ke zdroji tepla
Jednou z nejčastějších chyb je skladování oleje v blízkosti sporáku, ačkoliv se může jednat o praktickou pozici, kdy máte olej při vaření hned při ruce, z dlouhodobého hlediska je tak olej často vystaven poměrně vysokým teplotám, které ho znehodnocují oxidací. Přichází pak o svou barvu a také podstatně mění chuť. Olej byste měli uložit na místo, kde se teplota pohybuje kolem 20 stupňů Celsia.
Na kvalitu oleje má vliv i světlo
Oleje jsou velice citlivé na světlo, a to především ty, které jsou lisované za studena. Světlo oleji škodí a zvyšuje se riziko procesu žluknutí. Proto je dobré olej skladovat nejen v tmavé láhvi, ale i na místě, kde je jen malý nebo nejlépe žádný přístup světla. Možná jste si všimli na dovolené, že všude tam, kde je vysoká produkce olejů, je uchovávají v keramických nebo plechových nádobách, kam se světlo jen tak nedostane.
Chraňte olej před vzduchem
Olej vám vydrží mnohem déle, pokud bude v nádobě i těsně uzavřen. Proto vždy lahev po použití řádně zavřete a zkontrolujte, zda víko dobře těsní. Proudění kyslíku by snadno mohlo urychlit žluknutí a do oleje by se mohly dostat jemné částice prachu a jiné nečistoty, které by kvalitě oleje zrovna nepřidaly.
I při dobrém skladování spotřebujte olej včas
Přestože budete skladovat olej správně, je dobré ho vždy spotřebovat zhruba tak do 3 měsíců od otevření. V tuto dobu obsahuje nejvíce živin a má i správnou chuť. Pokud olej nestihnete spotřebovat, jistě ho v domácnosti využijete i jinak, například k čištění.
A co lednička?
Olej můžete uchovávat i v lednici, přestože mistři kuchaři to nedoporučují. Počítejte však s tím, že se některé oleje při nízké teplotě zakalí a zhoustnou. Jakmile je však vyndáte, po pár minutách v pokojové teplotě se vrátí jejich konzistence do normálu.