K uvaření dokonalé polévky patří i správné zahuštění. Nejčastěji se můžete setkat se zavářkou, do které spadá kapání, nudle, knedlíčky nebo sedlina. Zahustit polévku lze také rýží, pohankou, kroupami, ovesnými vločkami či jinými obilninami. Veškeré tyto zavářky jsou záležitostí na pár minut.

Kapání do polévky

Jak připravit domácí náhradu za kupované nudle do polévky, se podívejte ve videu:

Zdroj: Youtube

Budete potřebovat 2 vejce, 2 lžíce hladké mouky, sůl a vodu. Vyklepnutá vajíčka v hrnečku rozšlehejte a osolte. Postupně přidávejte mouku a vodu do té doby, dokud vám nevznikne hladká hmota. Nakonec hotové těsto pomalu kapejte přes hrubé struhadlo nebo cedník na halušky. Nezapomeňte polévku stále míchat, aby se jednotlivé kapky neslepily. Pokud nechcete mít kapání v polévce moc tuhé, použijte namísto hladké mouky dětskou krupičku.

Vhodné do masových polévek

Tento způsob zahuštění je skvělý především do zeleninového vývaru. Použít ho můžete také do masových polévek, jako jsou kuřecí nebo hovězí vývar, pórkové, rajské nebo brokolicové se smetanou. Obyčejné polévce tak kapání přidá na vzhledu i na chuti.

Sypání do talíře

Polévku můžete vylepšit i již hotovým sypáním, které připravíte rovněž během chvilky. Třeba takovou topinkou na kostičky doladíte perfektně česnekovou polévku. Nakrájejte pár krajíců chleba na kostičky, které osmažte na sádle. Druhou variantou můžou být krutony, jež se hodí kromě polévky i do salátů. Tenké plátky bagety potřete bylinkovým máslem, které následně buď pečte dozlatova při teplotě 180 °C, anebo osmažte na másle či olivovém oleji.

Knedlíčky pro každého

Kromě kapání a sypání můžete do polévky udělat také různé druhy knedlíčků, například játrové, krupicové, drožďové, morkové nebo sýrové. Veškeré tyto knedlíčky ozdobí vaši polévku. Dle chuťových preferencí tak stačí vybrat příslušný druh knedlíčku a pustit se do práce!

Domácí smažený hrášek

Proč je lepší domácí smažený hrášek než ten z obchodu? Odpověď je zcela jednoduchá. Víte, co jste na výrobu použili a připravíte si ho čerstvý. Smíchejte jedno vejce, 150 ml mléka a 130 g hrubé mouky. Přidejte špetku soli a hotové těsto protlačujte přes hrubé struhadlo na rozpálenou pánev s olejem. Vzniklé kuličky lehce zamíchejte a smažte dozlatova. Hotový hrášek už stačí dát do misky a podávat s polévkou.

Zdroje: fresh.iprima.cz, apetitonline.cz, receptynakazdyden.cz