K Vánocům se váže mnoho tradic a jednou z nich je i štědrovečerní večeře, při níž se podává kapr. Zpravidla obalený v mouce, vajíčku a strouhance. Co to letos zkusit jinak a zdravěji? Naše babičky kapra s oblibou připravovaly na medu a přidávaly k němu vlašské ořechy. Tento recept je oproti klasice rychlejší na přípravu, a navíc chutná fantasticky!

Jak připravit kapra po rybářsku se podívejte se v tomto YouTube videu na kanále Český rozhlas:

Zdroj: Youtube

Začněte marinádou

V misce smíchejte 80 g rozpuštěného másla s 90 ml medu, 2 lžícemi dijonské hořčice, 1 lžičkou worcesterské omáčky. Veškeré ingredience řádně smíchejte, aby se navzájem propojily jejich chutě.

Kapr na medu s ořechy

Pak omyjte a naporcujte kapra na filety, které osolte a opepřete. Jednotlivé kousky marinádou potřete a vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem. Zbytkem marinády filety přelijte a posypte nahrubo nasekanými vlašskými ořechy. Pak plech zakryjte alobalem a pečte v troubě předehřáté na 180 °C po dobu 18 až 20 minut. Po uplynutí tohoto času alobal sundejte, kapra podlijte trochou vody a nechte ještě tak 5 minut dopéct. Na talíř rybu servírujte se snítkami čerstvého kopru a pár plátky citronu.

Varianta marinování přes noc

K přípravě této lahůdky můžete zvolit i postup, kdy kapra necháte v připravené omáčce několik hodin marinovat, v lepším případě i celou noc. Tentokrát jednotlivé filety opečte z obou stran na másle, zbylou marinádu prohřejte a vše nakonec vložte do trouby ohřáté na 250 °C na 15 až 20 minut.

Jak naporcovat kapra

Naporcovat kapra na podkovy nebo filety není pro každého zcela jednoduché. Nevyhnutelně budete potřebovat perfektně ostrý nůž a kuchyňskou paličku. Kapra si částečně obalte do staré utěrky, aby vám neklouzal, a stejně tak využijte i neklouzavou podložku. Bude se vám tím pádem mnohem lépe a bezpečněji pracovat.

Podkova nebo filet

Nejprve vždy oddělte hlavu. Pokud chcete mít ve výsledku podkovy, krájejte rybu příčnými řezy na zhruba 2 cm silné plátky. K lehčímu překrojení hřbetu vám pomůže palička. V případě, že chcete filety, maso nejprve zbavte velkých kostí. Nožem nařízněte kůži podél páteře a postupným odřezáním podél žeberních kostí oddělte celý plát masa z poloviny kapra. Totéž udělejte u druhé půlky masa. Následně je potřeba filety dočistit. Seřízněte zbytky kostí na spodní části, pak odřízněte nežádoucí okrajové části, abyste získali úhledný filet, který nakrájejte na jednotlivé porce.

Související články

Zdroje: www.gustoacademy.cz, www.blesk.cz, www.toprecepty.cz