K Vánocům se váže mnoho tradic a jednou z nich je i štědrovečerní večeře, při níž se podává kapr. Zpravidla obalený v mouce, vajíčku a strouhance. Co to letos zkusit jinak a zdravěji? Naše babičky kapra s oblibou připravovaly na medu a přidávaly k němu vlašské ořechy. Tento recept je oproti klasice rychlejší na přípravu, a navíc chutná fantasticky!
Jak připravit kapra po rybářsku se podívejte se v tomto YouTube videu na kanále Český rozhlas:
Začněte marinádou
V misce smíchejte 80 g rozpuštěného másla s 90 ml medu, 2 lžícemi dijonské hořčice, 1 lžičkou worcesterské omáčky. Veškeré ingredience řádně smíchejte, aby se navzájem propojily jejich chutě.
Kapr na medu s ořechy
Pak omyjte a naporcujte kapra na filety, které osolte a opepřete. Jednotlivé kousky marinádou potřete a vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem. Zbytkem marinády filety přelijte a posypte nahrubo nasekanými vlašskými ořechy. Pak plech zakryjte alobalem a pečte v troubě předehřáté na 180 °C po dobu 18 až 20 minut. Po uplynutí tohoto času alobal sundejte, kapra podlijte trochou vody a nechte ještě tak 5 minut dopéct. Na talíř rybu servírujte se snítkami čerstvého kopru a pár plátky citronu.
Varianta marinování přes noc
K přípravě této lahůdky můžete zvolit i postup, kdy kapra necháte v připravené omáčce několik hodin marinovat, v lepším případě i celou noc. Tentokrát jednotlivé filety opečte z obou stran na másle, zbylou marinádu prohřejte a vše nakonec vložte do trouby ohřáté na 250 °C na 15 až 20 minut.
Jak naporcovat kapra
Naporcovat kapra na podkovy nebo filety není pro každého zcela jednoduché. Nevyhnutelně budete potřebovat perfektně ostrý nůž a kuchyňskou paličku. Kapra si částečně obalte do staré utěrky, aby vám neklouzal, a stejně tak využijte i neklouzavou podložku. Bude se vám tím pádem mnohem lépe a bezpečněji pracovat.
Podkova nebo filet
Nejprve vždy oddělte hlavu. Pokud chcete mít ve výsledku podkovy, krájejte rybu příčnými řezy na zhruba 2 cm silné plátky. K lehčímu překrojení hřbetu vám pomůže palička. V případě, že chcete filety, maso nejprve zbavte velkých kostí. Nožem nařízněte kůži podél páteře a postupným odřezáním podél žeberních kostí oddělte celý plát masa z poloviny kapra. Totéž udělejte u druhé půlky masa. Následně je potřeba filety dočistit. Seřízněte zbytky kostí na spodní části, pak odřízněte nežádoucí okrajové části, abyste získali úhledný filet, který nakrájejte na jednotlivé porce.
Zdroje: www.gustoacademy.cz, www.blesk.cz, www.toprecepty.cz