Kapr s brusinkami a šlehačkou

Potřebujeme

  • 750 g kapřích filetů
  • koření na ryby
  • sůl
  • citrónovou šťávu
  • 100 g hladké mouky
  • 1 lžíci oleje
  • 50 g vlašských ořechů
  • 50 g rozinek
  • 1 dcl bílého vína
  • 50 g másla
  • 1 dcl smetany
  • na ozdobu brusinkový kompot, šlehačku

Jak na to

Rozinky namočíme do bílého vína.

Filety z kapra omyjeme a osušíme, nakrájíme na pruhy široké asi 2 cm, osolíme, ochutíme rybím kořením a obalíme v hladké mouce. Zprudka opečeme, potom pánev stáhneme z plotny, filety pokapeme citrónovou šťávou a bílým vínem, ve kterém jsme máčeli rozinky.

Posypeme nahrubo nasekanými ořechy a rozinkami, zalijeme smetanou a krátce povaříme. Zdobíme kopečkem šlehačky a brusinkovým kompotem.

Pro Receptář Marie Pospíšilová, Moravská Třebová

Vánoční houbová polévka

Do vývaru z masa a kostí dáme nakrájenou zeleninu (petržel, celer, mrkev), cibuli, brambory, kmín a uvaříme doměkka. Rozmixujeme, přidáme okapané houby ze slaného nálevu a povaříme. Ochutíme utřeným česnekem a drobně nakrájenou petrželkou.

Pro Receptář Karolína Čížková, Stěžery