Jako první si vezměte 350 gramů již hotového těsta a rozválejte jej. Vykrájejte z něj kolečka o velikosti piškotu a položte je na pečicí papír. Pečte běžným způsobem. Mezitím si vyšlehejte 200 gramů změklého másla společně se 2/3 konzervy zkaramelizovaného salka. Krém uložte do ledničky a nechte jej ztuhnout. Následně jím naplňte cukrářský sáček, ideálně s hvězdicovou špičkou.
Dva video recepty na vosí hnízda najdete na Youtube kanále Z lásky k jídlu:
Spousta karamelu
Nyní si vezměte 250 gramů pražených mandlí a 145 gramů piškotů. Společně je najemno rozmixujte a následně přidejte do směsi plechovku karamelového salka. Společně vše zpracujte v kompaktní, tuhé a lehce lepivé těsto.
Teď se přesuňte k hrnci, který naplníte vroucí vodou. Na hrnec postavte mísu a vysypte do ní 3/2 balíčků měkkých karamelových bonbonů. Nechte karamelky rozpouštět, a když bude potřeba, přidejte do hrnce více vařící vody. Vezměte si k ruce formu na vosí hnízda a naplňte je částí těsta. Doprostřed vždy udělejte prstem větší jamku.
Nyní do jamky naplňte krém z cukrářského sáčku. Hnízda pak vyndejte z formičky a přilepte na upečená kolečka. Opakujte tento postup, dokud vám již nebude zbývat těsto.
Vytváření slepiček
Jakmile budete mít rozpuštěný karamel, můžete s ním začít modelovat. Tato část vám zabere dost času, ale výsledek bude stát za to. Karamelová hmota se dá dobře tvarovat, když je teplá. Proto si ji budete muset v průběhu procesu lehce přihřívat.
Hmotou modelujte zobáčky a hřebínky pro velikonoční slepičky. Jakmile budete mít hotovo, hřebínky a zobáčky z karamelu dávejte stranou na podložku potaženou potravinovou fólií, kde je nechte vychladnout.
Když vám budou karamelové výtvory chladnout, rozpusťte si 2 tabulky bílé čokolády. Do té pak postupně namáčejte horní část vašich hnízd. Tím vytvoříte slepičí hlavu. To samé udělejte s podélnou polovinou vosího hnízda, která má roli slepičího hřbetu.
Už máte hotovo
Když je čokoláda ještě vláčná, přilepte na špičku úlu hřebínek a zobáček. Slepičkám můžete také udělat křidélka pomocí mandlí, které pomocí bílé čokolády na úly přilepíte. Slepičky pak odkládejte na papír s fólií, která zabrání přilepení.
Až budete mít hotovo, slepičky dejte vychladnout do lednice. Jako poslední krok vám už jen stačí rozpustit hořkou čokoládu, pomocí které budete slepičkám malovat oči a kropenatý vzor, až vychladnou. Tuto část je nejlepší provést pomocí párátka. A máte hotovo.
Zdroje: foodstyle.webnode.cz, www.jidlo.cz