Karbanátky jsou poměrně oblíbenou lahůdkou, která se na českém stole objevuje pravidelně po celý rok. Podávají se jako hlavní jídlo, ale protože chutnají i studené, často se používají také k přípravě svačiny. Zpravidla se připravují z mletého masa, ale pokud chcete levnou variantu, lze použít i další ingredience, například v podobě zeleniny, obilovin či luštěnin. Základem dnešního receptu bude červená čočka.
Jak vyrobit bezmasé karbanátky se můžete podívat v tomto videu:
Proč zrovna červená čočka?
Tato luštěnina je nejen zdravá, ale i levná a rychle se připravuje. Proto byste ji měli mít doma permanentně v zásobě. Není nutné ji předem namáčet, vařená je za pár minut a na rozdíl od jiných luštěnin nenadýmá. Červená čočka je výborným zdrojem vitamínu B6, B9, kyseliny pantotenové a thiaminu. Navíc obsahuje zinek, železo, fosfor a selen.
Z červené čočky se dá vařit spousty jídel, nemusí se jednat jen o klasickou přílohu k uzenému či vejci. Vykouzlit z ní můžete pomazánky, je skvělá do polévek a používá se i do zapečených pokrmů. Z čočky můžete strávníky pohostit i mnohými netradičními sladkostmi.
Karbanátky z červené čočky
Nejprve si propláchněte červenou čočku a dejte ji vařit na 10 až 15 minut. Je poměrně rychle hotová. Mezitím si pokrájejte najemno 1 červenou cibuli a 1 bílou cibuli a na struhadle si nakrouhejte 4 mrkve. Také si oloupejte tak 3 stroužky česneku.
Cibulku osmažte na pánvi s trochou oleje, po chvilce přidejte i pokrájený česnek a nastrouhanou mrkev. Vše řádně promíchejte a krátce orestujte. Směs nechte chvilku vychladnout a potom ji přemístěte do misky, v níž budete míchat těsto ne karbanátky.
Přidejte scezenou uvařenou červenou čočku, jejíž kašovitá konzistence veškeré ingredience perfektně propojí. Následně směs osolte, opepřete a přidejte 2 kávové lžičky kari, které se právě k červené čočce chuťově hodí. Poté přidejte 2 syrová čerstvá vejce a trochu strouhanky. Vše promíchejte a propracujte rukama. Strouhanky přidejte tolik, aby se vám dobře později tvořily karbanátky.
Karbanátky lze péct i smažit
Povrch karbanátků potřete olivovým olejem, ale není to nutné a poté je vložte do předem vyhřáté trouby na 180 stupňů. Po 15 minutách je otočte a pečte dalších 15 minut. Takto pečené karbanátky jsou poměrně zdravější, protože jsou méně kalorické a tučné. A pokud je připravujete ve větším množství, zabere vám tento způsob podstatně méně času.
Karbanátky můžete také smažit v pánvi s rozpáleným olejem, a to jen tak, nebo je ještě můžete obalit v klasickém trojobalu. Tato varianta je ovšem tučnější a kaloričtější. Proto z karbanátků po smažení odsajte nadbytečný tuk papírovými utěrkami.
Zdroje: www.fresh.iprima.cz, www.hradec.rozhlas.cz, www.vegmania.cz