Teplé dny lákají k lehkým pokrmům s rychlou přípravou. Navíc je dobré si čas od času udělat přestávku od každodenní konzumace masa a sem tam si dopřát vydatné, přesto lehké, zeleninové jídlo. Vsaďte na karbanátky z cukety. Letní zeleniny je nyní dostatek a kombinace zdravých ingrediencí pozvedne tento pokrm na opravdu zdravou a nutričně vyváženou lahůdku.

Karbanátky na nejrůznější způsoby

Karbanátky na všechny způsoby a z nejrůznější zeleniny jsou velmi vděčným pokrmem. Jsou rychlé, nemusíte je nutně smažit na litrech tuku a dají se dobře vzít i jako rychlé občerstvení na výlet. Tyto cuketové karbanátky jsou navíc z ingrediencí, které hravě pokryjí i porci bílkovin, jež jsou v jídelníčku nezbytně důležité. Zvlášť, pokud se zajímáte o zdravý jídelníček a snažíte se shodit nějaké to kilo, nebo vyladit formu do plavek.

O kterých ingrediencích je řeč, se podívejte ve videu:

Zdroj: Youtube

Do větší mísy si nastrouhejte skoro půl kila cukety. Použít můžete zelenou a žlutou cuketu, aby byly karbanátky krásně barevné.

Zdravé ingredience

Cuketu osolte dle chuti. Přisypejte dvě polévkové lžíce chia semínek, ty v tomto případě slouží hlavně pojivo. Semínka na sebe ve vlhkém prostředí vážou tekutinu a mají tendence bobtnat. Zároveň mají dobrý sytící efekt a v této formě zažívacím traktem projdou beze změny. Abyste využili i jejich super zdravých vlastností, je lepší je namlet nebo rovnou použít mouku. Do mísy prolisujte 4 stroužky krále mezi zeleninou – česneku, který je nejen lahodný, ale nesmírně zdravý. Křupavost a porci zdraví zajistí 100 gramů ovesných vloček (pomelte je na mouku), které jsou plné vitaminů, zdrojem bílkovin a vlákniny a také 80 gramů cizrnové mouky. Ta těsto nádherně spojí a je rostlinným zdrojem bílkovin i komplexních sacharidů.

Vyzkoušejte tofu

Poslední ingredience, která do karbanátků patří, je tofu. Rozhodně se vyplatí mu dát šanci a ozvláštnit jím jídelníček. Tofu je přirozeně téměř bez kalorií, zato docela velkorysým zdrojem rostlinných bílkovin, které se v bezmasém pokrmu hodí. Použít můžete přírodní tofu nebo zkuste zajímavější variantu, tofu uzené. Nakrájejte půlku balení na malé kostičky a přimíchejte do směsi. Tvarujte malé karbanátky a osmažte na nepřilnavé pánvi z obou stran dozlatova.

Jogurtový dip s česnekem

Ke karbanátkům si můžete dát jakoukoliv přílohu. Buď už jen lehký salát, ale klidně i brambory. Zároveň nezapomeňte na dip. Buď můžete volit veganský, takže jako základ použijete rostlinný jogurt podle chuti, nebo volte klasický čistý bílý jogurt. Osolte jej, přidejte trochu limetkové šťávy, trochu sušeného česneku a pažitky.

Související články

Zdroje: www.youtube.com, www.mycookingdiary.cz, www.vegan.cz