Legendární karlštejnský jablečný koláč Pavla Vítka
Zdroj: Oksana Shufrych/Shutterstock.com

Karlštejnský koláč Pavla Vítka: Tuto snadnou delikatesu milují jeho slavní známí

Patříte-li mezi milovníky jablečných dezertů, pak by vaší pozornosti rozhodně neměl uniknout legendární moučník zpěváka Pavla Vítka, který se jmenuje Karlštejnský jablečný koláč. Jak zpěvák sám uvádí, koláč je naprosto jednoduchý na přípravu, ale přesto chutná božsky a hned se po něm zapráší. 

Zdroje: YouTube.com, ceskatelevize.cz, pikant.cz

Nejen o víkendu se mnozí pouštějí do pečení nejrůznějších buchet, bábovek a koláčů. Častokrát je ale poměrně těžké najít ne tak úplně tradiční moučník, který by na stůl zase přinesl nějakou změnu. Pokud už jste přejedení klasických bábovek a litých buchet, zkuste protentokrát vyzkoušet recept zpěváka Pavla Vítka. 

Moučníky z jablek

Jablka jsou velmi vděčnou potravinou, protože se dají zpracovat na celou řadu způsobů. Přidávají se do různých koláčů a buchet, dají se ale také zavařovat, smažit, anebo je možné na nich péct třeba kachnu. Zcela určitě ale tkví jejich obliba právě v pečení něčeho sladkého. 

Strouhaná jablka Strouhaná jablka udělají z každého moučníku tu nejvláčnější lahůdku.  Zdroj: Shutterstock

Jablka mají dokonalou vlastnost udržet jakýkoliv moučník krásně vláčný. Jakmile je tedy přidáte například do těsta na bábovku či do těsta na perník, můžete si být zcela jistí, že pokrm v žádném případě nebude dusivý. Zároveň jsou jablka oblíbená proto, že díky své přirozené kyselosti skvěle vybalancují sladkost dezertu. 

Karlštejnský koláč podle Pavla Vítka

I zpěvák Pavel Vítek patří mezi milovníky jablečných moučníků a před časem prozradil recept na geniální koláč, který doma připravuje velmi často. Jde o karlštejnský jablečný koláč, jehož kouzlu už stačila propadnout celá řada lidí. Kromě toho, že koláč skvěle chutná, během pečení až neuvěřitelně provoní celý byt. A všichni se shodují na jednom – jakmile koláč připraví, během chvilky zmizí z plechu!

Podrobný postup najdete ve videu: 

Na karlštejnský jablečný koláč budete potřebovat 1 kilogram jablek. Ty oloupejte, zbavte jádřinců a nastrouhejte je na hrubší straně struhadla. Pak jablka smíchejte s 1 celým balením mleté skořice a prozatím dejte stranou. 

Mouka, cukr Těsto je prakticky jen z mouky a cukru. Zdroj: Shutterstock

Obejdete se bez vážení!

V čisté míse smíchejte 2 hrnky polohrubé mouky a 1 hrnek cukru krupice. Připravte si plech na pečení a vymažte a vysypte ho moukou. Případně postačí jej vystlat pečicím papírem. Na dno plechu pak rovnoměrně nasypte asi 1/3 moučné směsi a na ni navrstvěte nastrouhaná jablka. Jablka zasypte zbytkem mouky s cukrem. Nakonec si na velmi tenké plátky nakrájejte 250 gramů másla a jednotlivé plátky položte navrch koláče. Celý koláč dejte péct do trouby vyhřáté na 170 stupňů a pečte jej zhruba 30 minut. Koláč nechte vychladnout a můžete podávat. Ideálně ozdobený lístečkem čerstvé máty. 

Akční letáky