I dnes můžeme při procházce městem najít na zemi velké černé lusky s hladkými semínky. Jsou to plody rohovníku obecného, stálezeleného stromu, jež je 6-16 metrů vysoký. Kde se poprvé objevil je stále záhadou, v jižní Evropě a na Blízkém východě je ale znám již přes 4000 let.

Karob

Dnes se rohovník pěstuje v okolí Kapského města, v jižních oblastech Austrálie, ale také podél západního pobřeží USA, v Mexiku a Chile. Plody luskovitého tvaru se semínky uvnitř už znali naši předci. Jen mu podle pověsti, v níž měl Jan Křtitel přežít v poušti jen proto, že tyto lusky konzumoval, začali říkat svatojánský chléb. A arabštině se semenům říká kharrub.

Kde se vzal název karát

Zajímavostí je, že semena rohovníku jsou téměř stejně velká a mají podobnou váhu. Proto se začala, pod řeckým názvem kerátion, z čehož se „zrodil“ český název karát, používat jako závaží. V pozdním římském období vážila mince z ryzího zlata 24 semen. Tak se začalo zlato definovat podle karátů. 24karátové zlato je tedy stoprocentně ryzí.

Karob místo kakaa i kávy

V dobách hladu se svatojánský chléb používal jako náhražka kávy, kakaa a semena se mlela na mouku. Během občanské války ve Španělsku v letech 1936-1939 jedli semena tisíce civilistů. Pro vysoký obsah bílkovin, fosforu, niklu, železa, magnézia, vápníku a vitamínů A, B, B2, B3, a D je karob nazýván „potravou pro přežití“. Cukrová dužina se dá použít k oslazení a vyrábí se z ní zahušťovadlo E 410. Karobový prášek z lusků neobsahuje kofein, alergeny a má přirozeně sladkou chuť. Ve srovnání s čokoládou má 3x méně kalorií a 17x méně tuku.

Karob je vhodný pro diabetiky i při redukční dietě

Prášek z lusků je bohatým zdrojem vlákniny, pektinu a lignidu. Podporuje tak trávení a snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Mohou ho konzumovat těhotné i kojící ženy, děti i lidé s alergií na ořechy nebo lepek. Semena můžete jíst jak zelená, tak je přidat do kaší, nápojů nebo z nich vyrobit cereální tyčinky. Když je usušíte a pomelete, získáte náhražku běžné mouky. Nevýhodou však je, že výrobky z karobu velmi rychle plesnivějí.

Zdroj:

www.celostnimedicina.cz/, www.bylinkovo.cz, www.womanonly.cz