V dnešní době, kdy mnohdy každá hospodyně zápolí s časem, se hodí znát rychlé recepty. Často vám vytrhnou trn z paty, když chcete zpříjemnit chvíle například nečekané návštěvě. Tentokrát pro vás máme zajímavý tip, kdy si práci při výrobě moučníku podstatně ušetříte díky kartonu od vajíček.

Podívejte se na následující video se slanou verzí:

Zdroj: Youtube

Karton od vajíček

Pokud vám doma po vybalení koupených vajec zbývá prázdný karton, nemusí za každou cenu skončit v odpadu. Můžete ho využít jako zajímavou pomůcku, nebo lze tento obalový materiál recyklovat mnoha zajímavými způsoby. Na internetu narazíte na nespočet zajímavých nápadů i s návody. Kartonové obaly totiž poskytují ohromné možnosti.

Bleskurychlý moučník

K přípravě této jednoduché sladkosti budete potřebovat 2 kusy vyváleného listového těsta. Můžete využít již koupeného polotovaru, který vám urychlí celkovou přípravu. V případě dostatečného časového prostoru si můžete vyrobit těsto domácí.

Základní vrstva

Jeden vyválený kus listového těsta rozložte na plech, který jste předem vyložili pečicím papírem. V tuto chvíli lze začít improvizovat, a to dle toho, co zrovna doma máte. Vrstvu těsta lze pomazat marmeládou, sladkým tvarohem, nutellou, čokoládou na vaření, medem, pudinkem a následně obohatit například i další vrstvou čerstvého či kompotovaného ovoce, různými druhy ořechů či semínek.

Obtiskněte plato od vajíček

Další vrstvu bude tvořit opět listové těsto, které volně rozložte na připravený základ. Nezapomeňte pevně spojit veškeré okraje, aby náplň během pečení nevytekla. A právě nyní využijete šikovný trik s kartonem od vajec.

Obalte ho tenkým mikrotenovým sáčkem a následně ho obtiskněte do těsta. Díky tomu dosáhnete originálního plastického vzoru. Vzniklé dolíčky můžete naplnit ingrediencemi dle vaší chuti. Opět lze využít kousky chutného ovoce, kousky čokolády, anebo také rozinky.

Vajíčko pro lepší lesk

Nakonec potřete vrchní vrstvu těsta rozmíchaným syrovým vajíčkem, moučník bude ve výsledku krásně lesklý a zlatavější barvy. Takto připravený moučník vložte péct do předem vyhřáté trouby na 180 stupňů Celsia na dobu 15 až 20 minut.

Související články

Zdroje: www.toprecepty.cz, www.recepty.cz, www.casopis-rozmaryna.cz