Co to je kulaga

Jedná se o tradiční slovanský pokrm, který je nejen chutný, ale i plný vitamínů a výživných látek díky obsaženým ingrediencím. Tato bobulová pochoutka je považována za dezert a k její výrobě lze použít například černý rybíz, kalinu, ostružiny, brusinky, rybíz, borůvky i maliny. Ovoce může být jak v čerstvém stavu, tak i sušené či mražené. Na dochucení lze využít vanilku, skořici, levanduli i rozmarýn, které však v původním receptu dříve nebyly.

Jak připravit kulagu, se můžete podívat na následujícím videu:

Zdroj: Youtube

Jak uvařit kulagu

Tato lahůdka je nejen snadná na přípravu, ale je také lehká do žaludku. Díky obsaženému ovoci získá osvěžující sladkost a příjemné svěží aroma, které podpoří přidané ingredience. Je vhodná pro všechny, kteří jsou v dietě a také pro vegetariány.

Jde se na to…

Nejprve smíchejte 1,5 polévkové lžíce žitné mouky a 1 polévkovou lžící vody do hladké konzistence. Potom si vložte do hrnce 1 polévkovou lžíci zvoleného bobulovitého ovoce, zalijte vodou a nechte přivést do bodu varu. Pokud chcete, můžete k ovoci přidat voňavé koření jako vanilku, badyán, skořici či levanduli. Pokud chcete chuť tradiční, již nekořeňte.

Ovoce zahustěte

Ve chvíli, kdy se voda s ovocem začne vařit, snižte teplotu a nalijte do ní tenkým proudem žitnou hmotu, a to za stálého míchání. Vařte na mírném stupni až do naprostého zhoustnutí. S množstvím použité mouky můžete experimentovat, podle toho, jakou hustotu dezertu si oblíbíte.

Můžete servírovat

Dezert vložte do vhodných nádob a doslaďte lžící kvalitního medu. Dezert můžete podávat jak teplý, tak i za studena.

Související články

Zdroje: youtube.com