Dětská zeleninová kaše

Potřebujeme

  • 200 g zeleniny (mrkev, květák, kedluben, brokolici, špenát — podle chuti dítěte)
  • 50 g másla
  • 50 g hladké mouky

Jak na to

Směs zeleniny uvaříme v trošce vody, v níž ji i rozmixujeme. Z másla a mouky připravíme zlatavou jíšku, kterou přidáme k zelenině, znovu vše chviličku mixujeme, pak kaši přendáme do kastrůlku a dobře ji povaříme.

Ivan Veselý, Žebrák

Pikantní čočková kaše s kapary

Potřebujeme

  • 600 g čočky
  • 1 lžíci kaparů
  • 2 kysané okurky
  • 1 cibuli
  • 1 lžíci sekané petrželky
  • 6 lžic sádla
  • sůl a pepř

Jak na to

Přebranou čočku přes noc namočíme a poté uvaříme a scedíme. Uvařenou čočku nasypeme do kastrolu na rozehřáté sádlo, přidáme sekané kapary, nakrájené okurky a cibuli, petrželku, vše osolíme, opepříme a chvíli dusíme.

Věra Jedličková, Radonice

Hoummos, cizrnová kaše s česnekem

Potřebujeme

  • 400 g cizrny čili římského hrachu
  • 4 lžíce tahíny (sezamové pasty) nebo sezamových semínek
  • 2 stroužky česneku
  • 4 lžíce jemně nasekané petrželky
  • 2 citrony
  • olivový olej
  • pepř a sůl

Jak na to

Cizrnu propláchneme, zalijeme studenou vodou a necháme ji nejlépe do druhého dne bobtnat. Pak ji zvolna uvaříme doměkka (1—1,5 hodiny) a téměř všechnu vodu slijeme.

Několik lžic vařené cizrny dáme stranou, zbytek rozmixujeme nebo propasírujeme.

Do kaše vmícháme tahinu nebo rozmixovaná sezamová semínka, utřený česnek, nasekanou petrželku, šťávu z citronů a 2 lžíce olivového oleje. Cizrnu podle potřeby naředíme vodou, ve které se vařila.

Kaši podle chuti osolíme a opepříme, rozdělíme na talíře, přelijeme lžící olivového oleje a ozdobíme odloženou vařenou cizrnou.

Blanka Poláčková, Křivoklát

Jahelník z jáhel a rýže

Potřebujeme

  • 100 g jáhel
  • 100 g rýže
  • 100 g cukru
  • 2 jablka
  • 50 g másla
  • 600 ml mléka
  • 2 vejce
  • hrst rozinek
  • sůl

Jak na to

Přebrané jáhly (loupaná zrna prosa) vypereme v tekoucí vodě a spaříme. Poté je znovu propláchneme, vysypeme do 500 ml osoleného a oslazeného mléka a na mírném ohni rozvaříme na kaši.

Rýži uvaříme zvlášť, smícháme ji s jáhlami a pak polovinu rýžovo-jáhlové kaše rozprostřeme do pekáčku vymaštěného máslem.

Posypeme ji oloupanými nastrouhanými jablky a rozinkami, ty překryjeme druhou polovinou kaše, přidáme vločky másla a ve středně vyhřáté troubě jahelník zvolna pečeme.

Nakonec jej přelijme zbytkem mléka, v němž jsme rozkvedlali obě vejce a jahelník dopečeme dočervena.

Ivan Veselý, Žebrák

Nastavovaná kaše z brambor a ječné lámanky

Ječné kroupy se podle velikosti prodávají s označením velké, střední, malé, perličky, krupky a jako tzv. lámanka neboli trhané krupky.

Potřebujeme

  • 750 g brambor
  • 150 ječných trhaných krupek
  • 40 g sádla
  • 1 cibuli
  • 100 ml mléka
  • sůl

Jak na to

Oloupané rozkrájené brambory uvaříme ve slané vodě (vody jen tolik, aby byly potopené). V jiném hrnci uvaříme dobře vyprané krupky.

Brambory scedíme, rozmačkáme, promícháme se scezenými krupkami a zalijeme vlažným mlékem. Znovu promícháme, dosolíme a na talíři polijeme na sádle usmaženou cibulkou.

Ivan Veselý, Žebrák

Bramborová kaše s jablky

Osvědčená výborná příloha k minutkám!

Potřebujeme

  • 750 g brambor
  • 300 g jablek
  • sůl
  • trošku cukru
  • 100 g cibule
  • 80 g slaniny

Jak na to

Brambory oloupeme, nakrájíme na kostky, podlijeme osolenou vodou, přidáme oloupaná, nakrájená jablka bez jádřinců a vše vaříme pod poklicí, dokud nejsou brambory měkké.

Slijeme vodu, brambory s jablky rozmícháme na kaši a podle chuti ochutíme solí a cukrem. Kaši na talíři posypeme nakrájenou cibulí osmahnutou na kostičkách rozpuštěné slaniny.

Vlasta Nováková, Oldřichov

Polenta — slaná kukuřičná kaše

Potřebujeme

  • 50 g kukuřičné krupice
  • 200 ml vody
  • sůl

Jak na to

Do vroucí vody přisypeme kukuřičnou krupici, vše osolíme a mícháme dřevěnou vařečkou. Jakmile se voda vsákne a kaše se začne odlepovat od stěn, polenta je hotová.

Kukuřičná krupice, ze které se polenta připravuje, je k dostání v prodejnách zdravé výživy. Polenta je výborná příloha k pečenému masu či guláši. Jako samostatný chod můžeme polentu na talíři posypat strouhanou nivou, balkánským sýrem, nadrobenou brynzou. Můžeme ji přelít jogurtem, zapíjet ji kyselým mlékem.

Z polenty lze také připravit křupavé chuťovky k vínu: Kaši uvaříme trochu
hustší, na válu ji zformujeme do placky silné 1 cm a necháme ji v chladu důkladně ztuhnout. Pak z ní nakrájíme plátky, které opečeme na tuku dozlatova.

Marta Pivoňová, Ostrava 8

Valašské černidlo z pohanky

Potřebujeme

  • 250 g pohanky
  • 100 g slaniny
  • sůl

Jak na to

Přebranou pohanku vypereme pod tekoucí vodou, spaříme ji a necháme v sítu okapat. Pak ji dáme na plech do předem vyhřáté trouby nasucho opražit, poté ji zalijeme vroucí vodou, osolíme ji a dusíme. Podle potřeby podléváme lžícemi vroucí vody.

Když je pohanka měkká (pozor abychom ji nerozvařili!), kaši omastíme rozpuštěnou slaninou a na talíři ozdobíme hřebínky opečené slaniny.

Ivan Veselý, Žebrák

Bramborová kaše s česnekem

Potřebujeme

  • 8 brambor
  • 2 vejce
  • 3 utřené stroužky česneku
  • troška hrubé krupice
  • troška mléka
  • sůl
  • 2 lžíce sádla

Jak na to

Brambory oloupeme, uvaříme a smícháme s ostatními surovinami. Těsto rozetřeme do malého vymazaného pekáče a upečeme dorůžova nebo z těsta uděláme placičky, které smažíme na pánvičce s troškou sádla.

Hana Durčanská, České Budějovice

Pohanková sladká kaše

Potřebujeme

  • 1,5 l mléka
  • 375 ml pohankové krupice
  • 1 lžičku soli
  • máslo
  • cukr
  • perník

Jak na to

Přebranou pohanku propláchneme a spaříme horkou vodou, aby nebyla hořká. Dáme ji do poloviny mléka a přivedeme k varu.

Když začne kaše houstnout, přiléváme do ní zbylé horké mléko a vše vaříme asi 45 minut.

Hotovou kaši omastíme máslem a sypeme cukrem a mletým perníkem.

Věra Jedličková, Radonice

Rýžové vločky s kokosem

Potřebujeme

  • 500 ml mléka
  • 120 g rýžových vloček
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 40 g strouhaného kokosu
  • 20 g cukru
  • olej
  • brusinkový kompot

Jak na to

Do mléka rozmícháme rýžové vločky a vanilkový cukr, uvedeme je do varu a za stálého míchání 2—3 minuty povaříme.

Vmícháme strouhaný kokos a cukr, hmotu rozdělíme do olejem tence vytřených a kokosem vysypaných misek na pudink nebo do malých šálků a necháme ji v chladu ztuhnout.

Pak ji vyklopíme na talířky a přelijeme brusinkovým kompotem.

Bohumil Kovář, Liberec

Foto Jiří Poláček