Přes antický Řím (kde do něj přidali vejce a podávali ho teplý) se dostal do většiny Evropy. Velmi populárním se stal hlavně v Británii a jako anglický cheesecake ho zná celý svět. Z Británie potom doputoval do Ameriky a tam se proslavil možná nejvíc, zejména v podobě New York Style Cheesecake. Různé varianty „sýrového koláče“ ale najdeme i v jiných evropských zemích, třeba v Itálii je to Torta ricotta, v Polsku Sernik, no a v Německu Käsekuchen, kterému se budeme věnovat dnes. Nejstarší zaznamenaný německý recept na Käsekuchen najdeme v kuchařské knize Anny Weckerové z roku 1598, koláč v něm obsahuje tvaroh, vejce, cukr, máslo a skořici.

Dnešní Käsekuchen má většinou podobu kulatého dortu s podkladem z křehkého těsta a vysokou vrstvou pečeného tvarohového krému, do něhož může být přimícháno ovoce. A právě takový Käsekuchen vám nabídneme:

Těsto:

  • hladká mouka 320 g
  • máslo 125 g
  • sůl špetka
  • cukr moučka 100 g
  • vejce ½
  • studená voda 1 – 2 lžíce

Náplň:

  • plnotučný tvaroh 1000 g
  • smetana ke šlehání 200 ml (1 kelímek)
  • mléko 300 ml
  • vejce 2 ½ ks
  • cukr 200 g
  • kukuřičný škrob 60 g
  • citronová kůra z chemicky neošetřeného citronu
  • vanilkový extrakt 1 lžička
  • volitelně ovoce cca 200 g (z čerstvého se hodí především drobné jako maliny či rybíz, z kompotovaného jsou ideální broskve nebo meruňky)

Máslo necháme předem změknout. Vypracujeme křehké těsto z mouky, cukru, soli, másla, vidličkou rozšlehaného vejce (druhou polovinu potom přilijeme do náplně) a podle potřeby přidáme studenou vodu, aby těsto bylo hladké a tvárné. Necháme ho 20 minut odpočinout v lednici, zatím připravíme náplň.

Do dostatečně velké mísy nalijeme mléko a v něm rozmícháme škrob. Přidáme vejce a smetanu a metličkou rozšleháme dohladka. Potom přidáme tvaroh, cukr, citronovou kůru z celého citronu a vanilkový extrakt. Vše metličkou rozmícháme do hladkého krému.

Pokud plánujete použít ovoce, omyjte ho a nechte dobře okapat. Kompotované ovoce slijte, nechte okapat a pokrájejte na menší kousky.

Troubu předehřejeme na 170 ⁰C.

Kulatou dortovou formu velice lehce vymažeme máslem. Těsto rozválíme a vyložíme jím dno i boky formy. Pokud chcete přidat ovoce, rovnoměrně ho naskládejte na těsto.

Na těstový podklad nalijeme tvarohový krém a několikrát drcneme do boku formy, aby se z krému dostaly případné bubliny a povrch se uhladil.

Pečeme 70 minut, až povrch zlátne. Potom troubu vypneme, do dvířek přivřeme vařečku a necháme koláč 20 minut dojít. Potom vyndáme a necháme úplně vychladnout.