Zdroje: www.aazdravi.cz, www.kucharkaprodceru.cz

Starý známý katův šleh

Katův šleh pomalu upadl do zapomnění, tedy téměř! Oblíbené hospodské jídlo už na restauračním menu spíš nenajdete, ale ti, kteří na něj s láskou vzpomínají, přišli s variantou, která je chuťové skvělá, přesto postrádá litry kečupu a worcestrové omáčky. Připravte si oblíbenou rychlovku v moderním a také mnohem chutnějším provedení. Díky čerstvým surovinám a vhodnému dochucení je to jednoduchý oběd, který ocení celá rodina.

Katův šleh z lepších surovin

Jak se recept změnil? Kečup nahradila drcená rajčata, nakládanou zeleninu vyměnili šéfkuchaři za čerstvou a worcestrovou omáčku za ocet a cukr. Feferonka nebo jiná pálivá ingredience v masitém pokrmu samozřejmě zůstává, aby mělo jídlo říz.

Pokrm je možné připravit z vepřového i kuřecího masa, ale základem je hlavně dobré orestování masových nudliček, aby mělo připravované jídlo chuť a šmrnc. Nakládanou zeleninu už sice v receptu nenajdete, ale kyselé okurky ano. Dodají pokrmu zcela jiný rozměr, stejně jako třeba znojemskému guláši.

Co budete na katův šleh potřebovat?

Na nákupní seznam si napište:

  • 500 g vepřové kýty nebo pleci
  • 2 papriky
  • 2 stroužky česneku
  • 1 velkou cibuli
  • drcená rajčata
  • nakládané kyselé okurky
  • feferonku nebo jinou pikantní papriku či koření
  • olej, ocet, cukr, sůl a pepř

Rychlý a chutný katův šleh

  • Maso nakrájené na nudličky osolte a opepřete. Nachystejte si také veškerou zeleninu. Na proužky nakrájejte i papriky a cibuli, česnek rozdrťte plochou nože a nasekejte, okurky stačí nakrájet na tenké plátky.
  • Zprudka orestujte napřed maso. Nestačí, aby bylo jen zatažené, mělo by mít pěknou zlatavou barvu po celém povrchu.
  • Pak přidejte cibuli a česnek, pokračujte v restování, a když vše zezlátne, přidejte i papriku a chvíli pokračujte, dokud není její slupka měkká. Na rozpálené pánvi to jde ale velmi rychle, takže za okamžik můžete přidat i lžíci octa a lžíci cukru.
  • Promíchejte, nechejte minutku odpařit a můžete přidat i drcená rajčata, okurky a feferonku. Trochu směs promíchejte a přiklopte pokličkou.
  • Žár stáhněte na minimum a duste zhruba půl hodiny, dokud není maso měkké.
  • Příloha je na vás. Hodí se rýže, ale také chléb nebo bramboráčky, ale s nimi je dost práce navíc.

Související články