Katův šleh z kvalitních surovin chutná skvěle.
Zdroj: Kerim Asgerov / Shutterstock

Katův šleh z kuřecích prsíček: Drcená rajčata ho povýší na delikatesu

Znáte katův šleh? Proklínané i milované jídlo už mnohé restaurace z nabídky vypustily, ale není důvod, proč si jej nepřipravit doma. Vyzkoušejte katův šleh vylepšený o čerstvé ingredience. Neprohloupíte, tento katův šleh je moderní klasika.

Zdroje: www.aazdravi.czwww.kucharkaprodceru.cz

Starý známý katův šleh 

Katův šleh pomalu upadl do zapomnění, tedy téměř! Oblíbené hospodské jídlo už na restauračním menu spíš nenajdete, ale ti, kteří na něj s láskou vzpomínají, přišli s variantou, která je chuťové skvělá, přesto postrádá litry kečupu a worcestrové omáčky. Připravte si oblíbenou rychlovku v moderním a také mnohem chutnějším provedení. Díky čerstvým surovinám a vhodnému dochucení je to jednoduchý oběd, který ocení celá rodina.   

Kvalitní suroviny jsou základem každého chutného jídla. Kvalitní suroviny jsou základem každého chutného jídla. Zdroj: Profimedia

Katův šleh z lepších surovin

Jak se recept změnil? Kečup nahradila drcená rajčata, nakládanou zeleninu vyměnili šéfkuchaři za čerstvou a worcestrovou omáčku za ocet a cukr. Feferonka nebo jiná pálivá ingredience v masitém pokrmu samozřejmě zůstává, aby mělo jídlo říz.

Pokrm je možné připravit z vepřového i kuřecího masa, ale základem je hlavně dobré orestování masových nudliček, aby mělo připravované jídlo chuť a šmrnc. Nakládanou zeleninu už sice v receptu nenajdete, ale kyselé okurky ano. Dodají pokrmu zcela jiný rozměr, stejně jako třeba znojemskému guláši.

Kvašené okurky jsou plné zdraví Nakládané okurky jsou nezbytnou součástí některých českých teplých jídel, katův šleh nevyjímaje. Zdroj: Shutterstock

Co budete na katův šleh potřebovat?

Na nákupní seznam si napište:

  • 500 g vepřové kýty nebo pleci
  • 2 papriky
  • 2 stroužky česneku
  • 1 velkou cibuli
  • drcená rajčata
  • nakládané kyselé okurky
  • feferonku nebo jinou pikantní papriku či koření
  • olej, ocet, cukr, sůl a pepř

Chilli Feferonka či jiná pálivá paprička nebo pikantní koření do katova šlehu patří.  Zdroj: Shutterstock

Rychlý a chutný katův šleh

  • Maso nakrájené na nudličky osolte a opepřete. Nachystejte si také veškerou zeleninu. Na proužky nakrájejte i papriky a cibuli, česnek rozdrťte plochou nože a nasekejte, okurky stačí nakrájet na tenké plátky.
  • Zprudka orestujte napřed maso. Nestačí, aby bylo jen zatažené, mělo by mít pěknou zlatavou barvu po celém povrchu.
  • Pak přidejte cibuli a česnek, pokračujte v restování, a když vše zezlátne, přidejte i papriku a chvíli pokračujte, dokud není její slupka měkká. Na rozpálené pánvi to jde ale velmi rychle, takže za okamžik můžete přidat i lžíci octa a lžíci cukru.
  • Promíchejte, nechejte minutku odpařit a můžete přidat i drcená rajčata, okurky a feferonku. Trochu směs promíchejte a přiklopte pokličkou.
  • Žár stáhněte na minimum a duste zhruba půl hodiny, dokud není maso měkké.
  • Příloha je na vás. Hodí se rýže, ale také chléb nebo bramboráčky, ale s nimi je dost práce navíc.  

Akční letáky