Zdroj: www.national-geographic.cz, kavomil.cz, radiozurnal.rozhlas.cz

Cibetková káva

Indonéská specialita známá pod názvem Kopi Luwak. První výraz znamená v češtině „káva“ a druhý označuje cibetkovitou šelmu podobnou kočce, která se nazývá Oviječ skrvnitý (Paradoxurus hermaphroditus). Žije v horách převážně na Bali, Jávě a Sullawesi v Indonésii a v hojném počtu se vyskytuje i na Filipínách a v Malajsii. Během dne ji lidské oko zahlédne jen málokdy, je to totiž noční živel.

Jak káva vlastně souvisí s tímto zvířetem?

Cibetka kromě jiného miluje zralé kávové bobule. Pochutnává si hlavně na dužině a neporušené kávové zrno, které projde jejím zažívacím ústrojím, vyloučí. Trávicí šťávy způsobí během této cesty fermentaci kávových pecek, což se projeví na finální chuti.

Trocha historie

Koho by jen tak napadlo hledat ve zvířecím trusu kávu a tu pak dále zpracovávat? První cibetkovou kávu objevili holandští kolonialisté v 19. století, kdy si na Indonéské souostroví dovezli kávu a začali ji pěstovat. Tehdy cenné prodejní zboží! O plodiny na plantážích tehdy pečovali domorodci, kteří měli přísný zákaz kávu sbírat pro vlastní potřeby. Co tedy zbývalo? Našli si jiný a neobvyklý způsob, jak se ke kávovým zrnům dostat.

Proč je cena tak vysoká a kolik vlastně stojí?

Záleží na tom, jestli se jedná o kávu z divokých volně žijících cibetek nebo od těch zavřených v klecích. Důležitou roli hraje i poptávka a nabídka.

Vysokou cenu této kávy dělá zaručeně její „zvláštní“ povaha. Jedná se totiž o značně zdlouhavý proces, protože najít a nashromáždit dostatečného množství trusu trvá poměrně dlouhou dobu. Sběrači to opravdu nemají lehké. Trus cibetek se nachází převážně v horách a navíc dost často v hustém křoví, kde se cibetkám obzvlášť líbí. Obalená zrnka kávy je nutné nejprve propláchnout v horských říčkách, pak usušit a následně upražit jako každou jinou kávu.

A další faktor pro vysoko cenu? Divoké cibetky jedí pouze nejzralejší kávové třešně a s tím souvisí i kvalita nejlepší kávy.

Chuťově vyhledávaná po celém světě

Díky tomu, že jsou kávová zrnka „přírodně zpracována“ v těle cibetky, jsou po vypražení více olejnatá. Ještě k tomu mají silnější aroma a podle mnohých i výtečnou chuť. Tvrdí se, že cibetková káva připomíná tolik milovanou čokoládu či karamel, a to bez typické kávové hořkosti. Někteří v ní dokonce cítí i švestky.

Jsou však i názory, že jde o produkt, který je postaven pouze na marketingu a chuťově vlastně nic navíc než běžná káva nenabízí. Přesto se káva z cibetky řadí mezi gurmánské speciality.