Mapa, kde rostou houby

Že by vám někdo prozradil „svá“ tajná houbařská místa, v to příliš nedoufejte. Ale díky internetu máte poměrně snadno možnost zjistit, v jaké oblasti rostou a tak si třeba naplánovat víkendový výlet do přírody. Aktuální tipy od houbařů, rozdělené podle krajů, najdete například na webu www.nahouby.cz. Zvlášť cenné jsou informace od těch, kteří dané lokality dobře znají a vědí, co vše tam kdy roste. Stačí jim obejít tradiční místa a vědí, zda se mají vůbec namáhat hledat někde dál.

Jaké houby už rostou?

Asi největší šanci na houbařské úlovky máte nyní na okrajích listnatých lesů. Nejčastěji se mezi houbařskými nálezy objevují následující druhy (většinu z nich si můžete prohlédnout v naší fotogalerii): klouzky, babky, křemenáče osikové, kozáky, lišky. Tu a tam už rostou i bedly, z hřibů například hřib kovář, hřib poddubák, hřib plstnatý, hřib strakoš. Najít můžete také holubinky, např. holubinku namodralou, habrovou, doupňákovou či mandlovou. Na loukách rostou špičky, pýchavky nebo třeba také límcovka vrásčitoprstenná. Z hrází třeboňských rybníků hlásí houbaři holubinky trávozelené a hřiby dubové, ale s houbařským košíkem můžete být úspěšní třeba i v hlavním městě. Pražáci se mohou vypravit třeba do Krčcského lesa.

Samozřejmě, že je dobré koukat v lese nejen pod nohy, ale také občas zvednout hlavu vzhůru. K velmi oblíbeným, ale široké veřejnosti ne úplně známým houbám, patří sírovec žlutoaoranžový. Sklizeň bývá poměrně velká a tak často největší oříšek představuje vymyslet, podle jakého receptu ho připravit. Zatímco někdo dává přednost řízkům, jiní preferují přírodní plátky, další zas raději guláš nebo úpravu s kari kořením.

Houbařská sezóna startuje pomalu

Zkušení houbaři smutně přiznávají, že byť obešli svá osvědčená místa, zatím žádné velké úlovky nenašli. Tak doufejme, že se nenaplní pranostika: když na Medarda prší, nebudou toho roku houby růst.