Překvapte doma netradiční snídaní a využijte úrody kedluben. Můžete z nich totiž připravit velice chutnou omeletu. Nejenže výborně chutná, ale navíc má mnoho příznivých bonusů pro naše zdraví. Proč by se měla stát součástí vašeho jídelníčku a jak snadné je ji připravit?
Chcete znát recept na vynikající zelnou omeletu? Podívejte se na toto zajímavé YouTube video na kanálu N'Oven Foods:
Kedlubna a zdraví
Kedlubna je nízkokalorická zelenina bohatá na řadu prospěšných látek. Konzumovat lze nejen bulvu, ale i listy, které jsou dokonce ještě zdravější. Je jedno, jestli si dáte kedlubny bílé, zelené, načervenalé nebo sytě fialové. Faktem však je, že čím jsou kedlubny tmavšího odstínu, obsahují vyšší množství přírodních barviv zvaných antokyany.
Pozitivně působí na celý kardiovaskulární systém a snižují riziko vzniku některých nádorových onemocnění. Současně jsou kedlubny perfektním zdrojem rozpustné i nerozpustné vlákniny. Díky tomu příjemně zasytí na delší dobu, podporují dobré trávení, prospívají zdraví střev a pozitivně ovlivňují hladinu cukru a cholesterolu v krvi.
Kedlubny mají také vysoký obsah vitaminů a minerálů. Konkrétně se jedná o vitamin C a K a vitaminy skupiny B, kyselinu listovou, draslík, vápník, železo i hořčík. Jedná se o látky, které podporují imunitu a kardiovaskulární i nervový systém.
Kedlubny také přispívají dobré kvalitě vlasů a nehtů. Jsou také výborným parťákem při hubnutí, ve 100 g mají pouhých 23 kalorií. Pokud chcete využít potenciál kedluben na maximum a získat pro své tělo to nejlepší, dejte si během sezóny jednu kedlubnu minimálně 4x týdně.
Potřebné ingredience
K přípravě kedlubnové omelety si připravte 1 kedlubnu, 4 vejce, 1/2 lžičky červené papriky, 100 g šunky, 50 g nastrouhaného tvrdého sýru, cherry rajčata, pažitku, petrželku, 1 lžíci másla a stejné množství smetany nebo mléka, sůl a pepř.
Kedlubnová omeleta
Nejprve kedlubnu řádně omyjte a oloupejte a poté ji nastrouhejte na hrubším struhadle. Na pánvi rozpusťte máslo a kedlubnu krátce poduste. V misce si rozmíchejte vejce s uvedeným kořením, smetanou a bylinkami a touto směsí zalijte kedlubny. Posypte pokrájenou šunkou na nudličky, přidejte i rozkrojená rajčata a smažte omeletu pomalu pod poklicí.
Jak servírovat
Kedlubnová omeleta je nejlepší ještě teplá, ale na kvalitě neztratí ani podávaná za studena. Na talíři každou porci posypte strouhaným sýrem a hrstkou posekaných bylinek. Skvělým doplňkem je i čerstvě posekaná jarní cibulka, nebo najemno posekané čerstvé papriky.
Zdroje: www.toprecepty.cz, https://www.bylinkyprovsechny.cz, www.labuznik.cz