Pokud kedlubny nepěstujete, zkuste se po nich poohlédnout na některém z farmářských trhů. Světlezelené i fialové stonkové hlízy brukve zelné (Brassica oleracea var. gongylodes) zvané kedlubny jsou jejich nedílnou součástí a vy tak získáte skutečně kvalitní lokální zeleninu.

Kedlubnová polévka

  • kedlubny 150 g (odpovídá dvěma malým kedlubnám)
  • krupice 2 lžíce
  • máslo 25 g
  • vývar nebo voda 600 ml
  • mléko 500 ml
  • muškátový oříšek
  • sůl
  • pepř
  • čerstvý libeček nebo petržel na posypání
  • kousek čerstvého másla

Kedlubny očistíme a nastrouháme na hrubém struhadle.

Na polovině másla osmahneme nastrouhané kedlubny, až začnou lehce zlátnout. Na druhé polovině másla opražíme krupici do růžova. Kedlubny smícháme s krupicí, zalijeme vývarem nebo vodou, přidáme sůl pepř a přistrouháme muškát. Vaříme 15 minut. Přilijeme mléko, jen společně prohřejeme a již nevaříme. Posypeme čerstvě nasekaným libečkem nebo petrželí a do hotové polévky dáme rozpustit lístek čerstvého másla.

Kedlubny v hořčicové smetaně

  • kedlubny 500 g
  • máslo 10 g
  • cukr špetka
  • smetana ke šlehání 200 ml
  • hořčice dijonská 2 lžičky
  • hořčice hrubozrnná 1 lžička

Kedlubny očistíme, nakrájíme kolmo na centimetrové plátky a ty potom na centimetrové hranolky.

V pánvi rozpálíme máslo a kedlubny na něm zprudka opečeme, aby začaly lehce zlátnout, přidáme cukr a necháme ho rozpustit. Osolíme a podlijeme vodou do poloviny výšky kedlubnových hranolků. Nezakryté za občasného míchání dusíme, aby kedlubny změkly a zároveň se voda postupně odpařila.

Zatím smícháme smetanu s oběma druhy hořčice. Odpařené kedlubny zalijeme hořčicovou smetanou. Společně tři minuty provaříme, aby se vše spojilo, a podáváme.