Tuto situaci asi všichni dobře znáte. Za chvíli vám přijde návštěva, jenže vy máte takřka uklizeno, prostřený stůl nemáte, a dokonce nemáte ani nic, čím byste hosty mohli nasytit.
Zkrátka a dobře byste potřebovali recept například na něco sladkého ke kávě, co nezabere moc času a je to jednoduché na přípravu. Tento recept na kefírový švestkový koláč máte do půl hodinky hotový. A je naprosto delikátní.
Youtube video recept na švestkový koláč najdete na kanále Český rozhlas:
Kefírový švestkový koláč
Jako první si vezměte 350 gramů švestek. Ty nejprve důkladně omyjte, a poté je rozkrojte na polovinu a zbavte pecek. Rozkrájené švestky dejte do misky a na chvíli je odložte stranou. Nyní se totiž vrhnete na drobenku.
Tu uděláte klasicky z tří lžic polohrubé mouky, 4 lžic cukru a trošky másla. Jakmile budete mít drobenku hotovou, můžete si začít předehřívat troubu, jelikož následující příprava těsta bude velmi rychlá. Troubu nastavte na teplotu předehřívání neboli starých známých 180 stupňů.
A nyní je na řadě těsto. Vezměte si hlubší mísu a nalijte do ní jeden kelímek kefíru. Rozklepněte dvě vejce a přidejte je do mísy společně s dvěma hrnečky polohrubé mouky, hrnečkem oleje, kypřícím práškem do pečiva, balením skořicového cukru a deseti lžičkami normálního cukru. Všechny ingredience smíchejte dohromady a vypracujte z nich hladké těsto. Poté si vezměte plech, vymažte jej tukem, posypte moukou a těsto na něj nalijte.
Snadné, rychlé, výtečné
A nyní přijdou na řadu kýžené švestky, které jste na začátku museli odpeckovat a rozkrojit. Půlky švestek pokládejte na celý povrch těsta, a následně vše zasypte drobenkou. Tu ještě lehce přitlačte povrchem vašich dlaní. A máte v podstatě hotovo.
Už jen stačí váš superrychlý koláč strčit do trouby, teplotu 180 stupňů není třeba měnit, a počkat zhruba půl hodinky, než se hezky upeče. Po půl hodině nechte koláč ještě vychladnout, a než jej budete servírovat, posypte jej cukrem. Dobrou chuť!
Zdroje: www.receptynakazdyden.cz, www.milluji.cz