Kelímkový koláč je delikatesa.
Zdroj: Profimedia

Kelímkový koláč: Jednodušší a chutnější buchtu s ořechy a ovocem nenajdete

Možná znáte odměřování za pomoci hrnečků či lžic, ale co takhle zkusit to pomocí kelímku? Není nic snazšího, než si vzít třeba kelímek od jogurtu a s jeho pomocí „vyšvihnout" takový koláč, za který by se nemusela stydět ani zkušená pekařka.

Nemáte doma kuchyňskou váhu, ale rádi byste upekli pro rodinu koláč? Pak vsaďte na kelímkovou metodu odměřování. Možná se vám to zprvu nebude zdát, ale je opravdu přesná a spolehlivá. My si dnes pomocí ní upečeme kelímkový koláč.

Kelímkový koláč se zakládá na kvalitním jogurtu, díky kterému je těsto kypré, vláčné a jemné. Jogurty jsou samy o sobě pro naše tělo velmi prospěšné, jsou totiž nositeli zdraví podporujících mikroorganismů, které se podílejí na mléčném kvašení. Také obsahují vápník a mléčný tuk, který dopomáhá tomu, aby se vápník ukládal do kostí, kde ho potřebujeme.

Bílý jogurt s práškem do pečiva dodá lívancům křehkost. Bílý jogurt volte kvalitní. Zdroj: Shutterstock

Bílý jogurt je zdrojem kvalitních bílkovin

Bílý jogurt je taky zdrojem kvalitních bílkovin, minerálních látek jako jódu a zinku. Obsahuje i vitamíny, především pak A, D, B2 a B12. Když jíme jogurty či jiné mléčné výrobky pravidelně, ovlivňuje to příznivě střevní mikroflóru, imunitu i psychiku. Vybírejte také vždy jogurt dostatečně tučný, ideální je polotučný, který má kolem 3 g tuku ve 100 g jogurtu.

Kromě jogurtu v koláči figuruje i skořice. Ta má na naše tělo také blahodárný vliv. Působí totiž pozitivně na zažívání, pomáhá s bolestmi žaludku a působí jako prevence před žaludečními vředy. Skořice vám také pomůže zbavit se plynatosti a průjmu. Pokud trpíte nechutenstvím, skořice je pro vás to pravé, povzbuzuje totiž chuť k jídlu. Dále zabraňuje vzniku krevních sraženin a ředí krev. Je tedy prospěšná i pro náš krevní oběh a zdravé srdce.

Cejlonská skořice Skořice do kelímkového koláče patří. Zdroj: Shutterstock

Kelímkový koláč se skořicí, ořechy a ovocem

Nyní se pojďme pustit do pečení velmi snadného koláče, k jehož přípravě budete potřebovat 2 kelímky jogurtu, 1 kelímek třtinového cukru, 2 kelímky polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva a 1/2 čajové lžičky mleté skořice. Dále 1 vejce, vlašské ořechy, libovolné ovoce a čekankový sirup. Nezapomeňte ani na máslo.

Připravte si mísu a smíchejte vejce s cukrem. Přidejte mouku, mletou skořici, prášek do pečiva a důkladně zamíchejte. Formu na koláč vymažte a vysypejte hrubou moukou. Do ní pak vlijte těsto a poklaďte ovocem. Skvělé jsou jahody, maliny, jablka i borůvky. Postříkejte čekankovým sirupem, posypejte nakrájenými ořechy a plátky másla. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C 40 - 45 minut.

Zdroj: www.toprecepty.cz, www.denik.cz, www.living.iprima.cz

Akční letáky