obrázek z archivu ireceptar.cz

Klauzáci: bramborové řízky

Těšíte se na příjemné setkání s kamarády? Přemýšlíte, co jim nabídnete dobrého? Zkuste klauzáky, obalované smažené brambory. Pěkně voní už při přípravě, návštěva bude hádat, že chystáte hranolky či brambůrky. Navíc je pokrm výborný i studený. A název jídla může rozproudit debatu...

Překvapte přátele smaženou bramborou

Na 1 porci potřebujete

  • velkou bramboru
  • vejce
  • olej
  • hladkou mouku
  • strouhanku
  • sůl

Jak na to

Brambor omyjte a nakrájejte na kolečka široká 1 cm nebo 1/2 cm.

Dostatečně osolte a obalte jako řízek v trojobalu (mouka, vejce, strouhanka).

Pozvolna smažte do zlatova v rozpáleném oleji.

Podávejte s různou pikantní zeleninou.

Pro Receptář 1/2001 Petr Novák z Bezděčína, foto Zdeněk Lhoták

obrázek z archivu ireceptar.czobrázek z archivu ireceptar.czAutor: Archiv ireceptar.cz

  

Co se netradičního zpracování brambor týče, vyzkoušejte také falešný tatarák:

Tři větší vařené brambory jemně nastrouhejte, vmíchejte 100 gramů oleje, po půl lžičce sladké a pálivé papriky, nakrájenou cibulku, 5 rozmačkaných stroužků česneku, kečup, sůl, pepř, drcený kmín, vegetu.

Bramborový tatarák servírujte na topinkách.

Akční letáky