Co je to klevela?
Zdroj: Shutterstock

Klevela není zaklínadlo. Proč ji naše babičky z ovoce vařily každý rok

Název tohoto pokrmu skutečně zní jako nějaké staročeské zaříkávadlo, nedejte se však mýlit. Klevela je ovocná dobrota, kterou s oblibou připravovaly kdysi dávno ženy svým dětem a vnoučatům, ale chutnal i dospělým. Tuhle dobrotu si určitě uvařte i vy.

Klevela je pokrm z ovoce, ovšem ne studený, nýbrž teplý, podobný kaši nebo pudinku a na venkově se podával velice často. Zejména proto, že všude kolem chalup rostly nejrůznější ovocné stromy a klevela byla jednou z mnoha možností, jak úrodu zužitkovat. O dezertech z cukrárny si v dávné minulosti mohly děti nechat jen zdát a klevela byla oblíbeným sladkým jídlem. Nádherně voněla, navíc v bříšku pěkně hřála a když byla hospodyňka šetrná, přidala vždy do klevely trochu cukru navíc, takže byla pro děti skutečnou pochoutkou. V neděli nebo ve svátek se klevela podávala s lívanci nebo se sladkými knedlíky, ale také s masem, například s uzeným.

Ze sladkého ovoce

Její název s největší pravděpodobností pochází z němčiny, zřejmě odvozený od slova kleben - lepit. Klevela se totiž vyskytuje i ve variantách klevera či klabera. Českým ekvivalentem by mohlo být slovo zavářka. Klevela se připravovala ze sezónního ovoce, s přirozeným dostatečným obsahem cukru, například ze švestek, jablek či hrušek. Do ovocného základu můžete přidat i nejrůznější voňavé koření, jako je hřebíček, skořice a další.

švestky Klevela se vařila ze sladkého ovoce, často ze švěstek. Zdroj: Shutterstock

U klevely se klevetilo

Klevela se dříve v domácnostech připravovala po celou dobu, kdy rodily ovocné stromy. Zásoba lahodného ovoce, které si při šetrném zpracování uchovalo co nejvíce vitamínů, byla důležitá především během tuhé zimy. Švestková klevela se také používala jako základ pro vánočního kapra načerno. Někeré prameny tvrdí, že klevela možná získala své jméno i ze slova klevetit. Obykle ji totiž hospodyně připravovaly hromadně v jedné chalupě, stejně jako se třeba dralo peří. O klevety tak nikdy nebyla nouze.

klevela ze švestek Švestky dejte do hrnce, přidejte skořici a hřebíček, podlijte trochou vody a za stálého míchání rozvařte. Zdroj: Shutterstock

Švestková klevela se skořicí a rumem

  • Suroviny:
  • 1000 g švestek bez pecek
  • 200 g cukru
  • 1 lžíce mleté skořice
  • 4 hřebíčky
  • 5 lžic rumu
  • Postup:
  • Švestky dejte do hrnce, přidejte skořici a hřebíček, podlijte trochou vody a za stálého míchání rozvařte. 
  • Následně přisypte cukr a ještě asi deset minut vařte. Nakonec přidejte rum. V klevele mohou zůstat kousky ovoce.
  • Hotovou klevelu buď podávejte teplou nebo naplňte čisté a suché skleničky, zavíčkujte a otočte na pár minut dnem vzhůru.

Zdroje: 

www.prozeny.cz

www.magazinzdravi.cz

Akční letáky