obrázek z archivu ireceptar.cz

Klíčky jako chutný a levný zdroj vitamínů. Jak snadno nakličovat?

Pokud dáváte přednost přírodním vitamínům, vyzkoušejte klíčky a výhonky. Jsou koncentrátem zdraví prospěšných látek. Již malé množství čerstvých klíčků v jídelníčku může stravu doplnit o řadu důležitých složek.

V zimě máme „čerstvé vitamíny“ k dispozici přeci jenom méně, ačkoli obchody jsou zeleninou zásobovány stále. Někdy však nemá zrovna přirozenou chuť, obsah vitamínů a dalších cenných látek se navíc skladováním velmi rychle snižuje.

Pojídání klíčků a výhonků není žádným vynálezem moderní zdravé výživy – holdovali jim již staří Číňané, neboť jim navracely zdraví a mládí. Féničané zase nečekali, až je na dalekých plavbách zničí kurděje, ale předcházeli jim důmyslným způsobem – klíčením semen přímo na lodích.  

Síla ukrytá v semínku

V semeni dojde již v prvních dnech klíčení k zásadním změnám – zásobní škroby se přeměňují na cukry, a to díky tomu, že se řada enzymů probouzí k aktivitě. Když malé klíčky povyrostou ve výhonky, jsou přeměněny všechny zásobní látky.

obrázek z archivu ireceptar.czobrázek z archivu ireceptar.czAutor: Archiv ireceptar.cz

  • Klíčky i výhonky jsou plné cukrů, bílkovin, vitamínů, minerálů  a enzymů.
  • Poskytují vitamíny řady B, vitamín C a podle druhu i další, dále esenciální aminokyseliny, podporující metabolismus a imunitu, velké množství minerálů a stopových prvků – například vápník, hořčík a fosfor, železo.
  • Větší výhonky navíc obsahují i množství prospěšného chlorofylu, který má detoxifikační a regenerační účinky.

Nakličování v láhvi, na misce i v cedníku

obrázek z archivu ireceptar.czobrázek z archivu ireceptar.czAutor: Archiv ireceptar.cz

Nejjednodušší je nakličování přímo na nerezovém či smaltovaném cedníku, který lze nejsnáze propláchnout. Cedník poté položíme například na prázdnou misku, která v něm udržuje vlhkost.

Ten, kdo se klíčení věnuje ve velkém, může si pořídit celou klíčící sestavu, speciální misky, lahve a stojany, případně celou klíčící skříň, kde lze udržovat optimální podmínky. Ovšem většinou bychom si rádi obohatili jídelníček trochu jednodušeji.

Pro většinu druhů semen stačí obyčejné lahve, které jsou opatřeny dostatečně perforovaným víčkem, síťkou, cedníčkem či jiným uzávěrem, který nám umožní snadné proplachování. Právě proplachování je velmi důležité a musíme jej provádět dostatkem vody několikrát denně,  jinak se v klíčících semenech mohou uchytit plísně a škodlivé mikroorganismy. Semena rovněž kontrolujeme a neklíčící odstraňujeme, všechny nádoby by měly být navíc snadno a dokonale omyvatelné.

obrázek z archivu ireceptar.czobrázek z archivu ireceptar.czAutor: Archiv ireceptar.cz

Oblíbené je také klíčení na miskách. Semena musejí být stále ve vlhku, ale nikoli ve vodě. Podkládají se proto vlhkým savým materiálem – buničinou, umělohmotnou netkanou textilií, bavlněnou plenkou. Proplachování semen může být v tomto případě obtížnější – pokud je však podklad dostatečně velký, můžeme jej jednoduše uchopit za cípy a semena důkladně propláchnout, vyždímat přebytečnou vodu a potom vrátit do původní polohy. Misky jsou vhodné i pro delší nakličování pro sklizeň zelených výhonků.

  • Semena jsou naklíčená obvykle po dvou až třech dnech, ovšem například slunečnice či seznam je nejchutnější již po dni klíčení, později hořkne.
  • Větší výhonky se získávají spíše klíčením pod vrstvičkou substrátu (nebo buničiny), z neloupaných semen, a sklízejí se po pěti až dvanácti dnech, podle druhu.

Máčení semen klíčení urychlí

Před samotným klíčením, až na výjimky, je nutné nechat semena nabobtnat ve vodě – obvykle 12 až 24 hodin. Vodu několikrát vyměňujeme, a to nejen z důvodu uchování čistoty, ale rovněž tím odplavíme látky, které brání klíčení a růstu. Ty zajišťují, aby semena nevyklíčila za nedostatečně vhodných podmínek. Po umístění do klíčící nádoby je důležitá nejen přiměřená vlhkost, ale i teplota – optimální se pohybuje mezi 18-22°.

Vhodné druhy ke klíčení

  • zelená sója mungo
  • řeřicha
  • pohanka
  • sója
  • zelená i červená čočka
  • obiloviny
  • slunečnice
  • sezam

Pozor na to, že semena určená jako osivo mohou být namořená a ošetřená pesticidy. Používáme pouze semena určená pro potravinářské účely, nejlépe z ekologického zemědělství.

Akční letáky