Naklíčená semena obsahují celou řadu hodnotných látek, které náš organismus potřebuje zvláště v zimě, kdy míváme na talíři méně čerstvých potravin. Klíčky luštěnin se odpradávna používaly při otocích, svalových křečích, trávicích potížích a při problémech s vyrážkami a ekzémy.

Klíčení ve sklenici

  1. Namočená semena vložíme do zavařovací sklenice a hrdlo překryjeme gázou. Sklenici položíme na bok do misky a uložíme v teplé místnosti do tmavého teplého kouta.
  2. Podle potřeby, nejméně dvakrát denně, proplachujeme. Naplníme sklenici do půlky vodou, znovu na hrdlo navlékneme gázu, semínka lehce promícháme a přes gázu scedíme vodu. Necháme klíčit, dokud klíčky nedosáhnou požadované délky.
  3. Pokud chceme mít klíčky zelené, položíme sklenici na jeden až dva dny na parapet. Pak klíčky propláchneme na cedníku.

Klíčení na misce

Semínka rozhodíme na vlhkou papírovou utěrku a zakryjeme je podobným materiálem. Horní papír udržujeme vlhký, jakmile semínka vyklíčí, odstraníme ho. Na okenním parapetu se rostlinky více zazelenají.

Bez ohledu na zvolenou metodu pěstování musíme dodržovat dvě základní pravidla. Nejprve je nutné semena důkladně umýt a nechat přes noc v misce s vlažnou vodou. Na šálek semen nalijeme čtyři šálky vody. Potom je třeba vodu scedit, semena důkladně propláchnout a pak je nasypat do vhodné nádoby, kde budou klíčit. Během několika následujících dní musíme semena znovu propláchnout, a to jednou až dvakrát denně podle odrůdy a momentální vlhkosti vzduchu.

Použití naklíčených semen v kuchyni

Mladé klíčky fazolí mungo, čočky a dalších semen před použitím stačí jen naposledy důkladně propláchnout. Nejlepší je používat je co nejčerstvější. Mohou se přidávat syrové do salátů, které budou díky nim příjemně křupat, lze je ale podávat i samotné, jen třeba zalité olejem a octem nebo ochucenou kysanou smetanou. Naklíčená semena se výtečně hodí do polévek, k dušenému masu, do zeleninových směsí a řady dalších pokrmů, jimž dodají křehkost a chuť. Lze je také restovat nebo napařovat a podávat jako přílohu.

  • Štiplavá naklíčená semena hořčice a řeřichy jsou vynikající do zelených i míchaných salátů, nebo jako ozdoba třeba na grilované maso.
  • Hořčice a řeřicha se hodí i k vaječným pokrmům a na chlebíčky, ale i jako barevné vylepšení pokrmů, které samy o sobě barvami nehýří.
  • Pokud se v receptu uvádí fazolové klíčky, lze použít naklíčenou fazoli mungo nebo adzuki.
  • Pískavice řecké seno se hodí do karí směsí, salátů a polévek.
  • Pohanka, triticale a pšenice je vhodná do těsta na chleba, ale i do polévek a salátů.
  • Z pšeničných výhonků lze v odšťavovači připravit velice výživný nápoj.

Fazole mungo patří k pilířům orientální kuchyně a mají opravdu širokou možnost uplatnění, ať už samy o sobě, nebo v kombinaci s jinými surovinami. V čínské kuchyni fazolové klíčky smaží na trošce rozpáleného rostlinného oleje, aby se tepelně upravily, ale uchovaly si konzistenci. Musí se ihned podávat, jinak zplihnou.