Recept pochází z Moravskoslezského kraje, kde se klobásníky připravovaly tradičně spolu s velikonoční hlavičkou, jehněčí pečení, sladkým mazancem či beránkem. Na žádném stole nesměl chybět. Jak už název pokrmu napovídá, základem je klobása, kterou se plnily bochánky z těsta. Používá se těsto kynuté. Postupem času, tak, jak se recepty předávaly z generace na generaci, ale také kvůli dostupnosti surovin, se klobásníky začaly plnit i mletým masem. Název plněným bochánkům ale zůstal dodnes. Můžete je připravovat z mixu vepřového a hovězího masa, lze zvolit i lehčí variantu - mleté krůtí maso nebo naopak tučnější verzi a použít mletý vepřový bůček. Bochánky se v některých rodinách sypou mákem, v jiných se pečou bez posypky. Ani na jejich velikosti nezáleží, mohou být velké jako dlaň, někdo dává přednost i menším tvarům. Už se těšíte, až je ochutnáte? Můžete se pustit do práce.

Související články


Velikonoční klobásníky plněné mletým masem

  • Suroviny:
  • Na těsto:
  • 150 g hladké mouky
  • 350 g polohrubé mouky
  • 42 g čerstvého droždí
  • lžička krupicového cukru
  • 250 ml mléka
  • 3 žloutky
  • 2 lžičky soli
  • 170 ml oleje";i:10;s:28:"Na náplň:";i:11;s:35:"1000 g mletého vepřového bůčku";i:12;s:20:"4 stroužky česneku";i:13;s:8:"2 bílky";i:14;s:17:"1 lžíce škrobu";i:15;s:12:"sůl a pepř";i:16;s:10:"majoránka";i:17;s:14:"8 lžic mléka";i:18;s:39:"strouhanka dle potřeby na zahuštění";i:19;s:32:"Na dokončení:";i:20;s:20:"sádlo na vymazání";i:21;s:8:"1 bílek";i:22;s:10:"celý mák
  • Postup:
  • Hladkou i polohrubou mouku promíchejte v míse a osolte. Vytvořte ve směsi důlek a vlijte do něj kvásek, který jste nechali vzejít z droždí, cukru a mléka. Následně přidejte žloutky a olej. Vypracujte hladké těsto, které nechte v teple vykynout.
  • Mezitím si připravte masovou náplň. Bůček nakrájejte na větší kostky a umelte je. Stroužky oloupejte, utřete a společně s bílky, solí, pepřem a majoránkou přidejte k umletému masu. Přisypejte škrob, asi hrst strouhanky a mléko. Pečlivě promíchejte, pokud bude směs řídká, přisypejte strouhanku.
  • Z vykynutého těsta vytvořte váleček, nakrájejte ho na menší kousky a vyválejte kuličky. Stlačte je do placiček a na každou položte masovou kuličku. Vytvarujte bochánky a naskládejte je „švem” na dno pekáčku vymazaného rozpuštěným sádlem. Posypejte makovými semínky a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 45 minut.

Zdroje: jaktak.cz, ceskatelevize.cz