Znáte velikonoční klobásník?
Zdroj: Shutterstock

Znáte velikonoční klobásník? Je to něco mezi buchtou a knedlíkem. Je vynikající!

Velikonoční svátky jsou za dveřmi a pokud přemýšlíte, jakou slanou pochoutku kromě tradiční nádivky byste mohli nabídnout koledníkům, doporučujeme klobásník. Nadýchané bochánky báječně chutnají, ale také dobře vypadají na svátečním stole.

Recept pochází z Moravskoslezského kraje, kde se klobásníky připravovaly tradičně spolu s velikonoční hlavičkou, jehněčí pečení, sladkým mazancem či beránkem. Na žádném stole nesměl chybět. Jak už název pokrmu napovídá, základem je klobása, kterou se plnily bochánky z těsta. Používá se těsto kynuté. Postupem času, tak, jak se recepty předávaly z generace na generaci, ale také kvůli dostupnosti surovin, se klobásníky začaly plnit i mletým masem. Název plněným bochánkům ale zůstal dodnes. Můžete je připravovat z mixu vepřového a hovězího masa, lze zvolit i lehčí variantu - mleté krůtí maso nebo naopak tučnější verzi a použít mletý vepřový bůček. Bochánky se v některých rodinách sypou mákem, v jiných se pečou bez posypky. Ani na jejich velikosti nezáleží, mohou být velké jako dlaň, někdo dává přednost i menším tvarům. Už se těšíte, až je ochutnáte? Můžete se pustit do práce.

Klobásníky se pekly i bez makové posypky. Zdroj: Shutterstock


Velikonoční klobásníky plněné mletým masem

  • Suroviny:
  • Na těsto:
  • 150 g hladké mouky
  • 350 g polohrubé mouky
  • 42 g čerstvého droždí
  • lžička krupicového cukru
  • 250 ml mléka
  • 3 žloutky
  • 2 lžičky soli
  • 170 ml oleje
  • Na náplň:
  • 1000 g mletého vepřového bůčku
  • 4 stroužky česneku
  • 2 bílky
  • 1 lžíce škrobu
  • sůl a pepř
  • majoránka
  • 8 lžic mléka
  • strouhanka dle potřeby na zahuštění
  • Na dokončení:
  • sádlo na vymazání
  • 1 bílek 
  • celý mák

Kolečka z vyváleného těsta můžete i vykrájet pomocí sklenice. Zdroj: Profimedia

  • Postup:
  • Hladkou i polohrubou mouku promíchejte v míse a osolte. Vytvořte ve směsi důlek a vlijte do něj kvásek, který jste nechali vzejít z droždí, cukru a mléka. Následně přidejte žloutky a olej. Vypracujte hladké těsto, které nechte v teple vykynout. 
  • Mezitím si připravte masovou náplň. Bůček nakrájejte na větší kostky a umelte je. Stroužky oloupejte, utřete a společně s bílky, solí, pepřem a majoránkou přidejte k umletému masu. Přisypejte škrob, asi hrst strouhanky a mléko. Pečlivě promíchejte, pokud bude směs řídká, přisypejte strouhanku.
  • Z vykynutého těsta vytvořte váleček, nakrájejte ho na menší kousky a vyválejte kuličky. Stlačte je do placiček a na každou položte masovou kuličku. Vytvarujte bochánky a naskládejte je „švem” na dno pekáčku vymazaného rozpuštěným sádlem. Posypejte makovými semínky a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 45 minut.

Zdroje: jaktak.czceskatelevize.cz

Akční letáky