Ovocné knedlíky patří mezi tradiční pokrmy střední Evropy, kde si je každý stát dělá po svém. Například v Rakousku je populární jeden velký knedlík plněný povidly a polévaný vanilkovým krémem a v Polsku zase místo knedlíků plní ovocem taštičky zvané pirohy. My vám naopak dneska ukážeme recept na takzvané knedle s jabčaty, které se tradičně připravují v podhůří Jizerských hor.
Uvařte si výborné jablečné knedlíky podle video receptu na YouTube, na kanálu Kroužky pro děti:
Na několik způsobů
V dnešní době se můžete setkat s několika druhy ovocných knedlíků, které se převážně liší v přípravě těsta, jenž může být kynuté, bramborové, tvarohové nebo dokonce i odpalované. Dnešní knedle s jabčaty však budou takovou výjimkou, jelikož jablka nebudou náplní do těsta, ale stanou se jeho součástí. Příprava knedlí je proto velmi snadná a ani začátečník se nemusí bát, že by mu náplň z knedlíků vytekla!
Jablka neboli jabčata
Jako náplň do ovocných knedlíků můžete použít jakékoliv ovoce, nejčastěji se však používají borůvky, jahody, meruňky či švestky. Nejdostupnější ovoce u nás jsou však jablka, ze kterých se dá připravit spousta sladkých dezertů. Jelikož se sklizeň jablek každým dnem neúprosně blíží, recept na jablečné knedlíky se rozhodně bude hodit.
Těsto ze dvou přísad
Na výrobu těsta si přichystejte 1 kg jablek a 250 g hrubé mouky. Jablka oškrábejte, zbavte jich středů a nahrubo nastrouhejte. Poté k nim přidejte mouku a vypracujte rukama směs, kterou dejte uležet do lednice na 2 hodiny. Mouka se během této doby krásně spojí s jablky, čímž vznikne dokonale tvarující se těsto.
Vaření knedlí
Jakmile je těsto uleželé, nastává čas na tvarování knedlíčků. Navlhčete si proto ruce a z těsta tvarujte jednotlivé koule. Připravené knedle obalte ještě v hrubé mouce a následně je vkládejte do kastrůlku s vroucí vodou. Po 5 minutách vaření vyjměte knedle z vody a nechte je odkapat.
Doladění chutí
Hotové knedle s jabčaty dejte na talíř, kde je posypte moučkovým cukrem. Skvělou kombinaci vytvoří také s tvarohem, perníkem nebo skořicí. Na závěr je ještě polijte rozpuštěným máslem a dozdobte lístky máty. Nejenže budou knedle s jabčaty naprosto dokonalé na pohled, ale rovněž jejich chuť nebude mít jedinou chybičku!
Související články
Zdroje: liberec.rozhlas.cz, jimeto.cz, toprecepty.cz