Zdroje: YouTube.com, apetitonline.cz, prozeny.cz

Ovocné knedlíky miluje snad každý. Nejčastěji se plní jahodami, borůvkami, meruňkami anebo švestkami. Připravit se ale dají i z jablek. Zkoušeli jste už ovocné knedlíky připravit poněkud netradiční metodou, během které nevznikne několik malých knedlíků, ale jen jeden velký? Díky tomu si ušetříte mnoho práce a času a výsledek bude naprosto báječný.

Jak na kynuté těsto

Slaďoučké ovocné knedlíky se většinou připravují z kynutého těsta. Z jeho výroby má ovšem stále poměrně dost lidí strach, neboť se například bojí, že jim těsto nevykyne správně. I to se pochopitelně může stát, pokud nedodržíte několik zásadních bodů.

Často se stává, že lidé nevědomky pracují se starším droždím. V takovém případě těsto rozhodně nevykyne a vaše veškeré úsilí vyjde vniveč. Vždy proto pracujte jen s čerstvým droždím. Nejvhodnější je pak vsadit na droždí instantní, které má oproti tomu čerstvému přece jen podstatně delší trvanlivost.

Dalším problémem je teplota ingrediencí. Aby droždí mohlo správně pracovat a aktivovalo se, je třeba jej při přípravě kvásku zalít vlažným mlékem. Pozor! Opravdu jen vlažným, nikoliv horkým. A pokojové teploty by pak měly být i další ingredience jako například máslo či vejce.

Nejdůležitější je ale samotné kynutí. To musí probíhat na teplejším místě (opět ale ne horkém, a proto těsto raději nedávejte vykynout do trouby) a měli byste mu dopřát skutečně dostatek času. Těsto by mělo také kynout pod utěrkou či potravinářskou fólií, aby zbytečně neosychalo.

Kynuté jablečné knedlíky s mákem a strouhankou

Na podrobný postup se podívejte ve videu:

Zdroj: Youtube

Na těsto budete potřebovat 250 gramů polohrubé mouky, sáček instantního droždí, lžičku cukru, 120 mililitrů vlažného mléka, 1/2 lžičky soli, 2 lžíce cukru, 2 lžíce oleje a 1 vejce. Na náplň si připravte 2 lžíce másla, 4 lžíce strouhanky, 1 lžíci moučkového cukru, 4 lžíce mletého máku, 3 jablka a další moučkový cukr na posypání.

V první řadě si připravíme kvásek. V míse promícháme asi 1/3 z 250 gramů mouky s instantním droždím, 1 lžičkou cukru a vlažným mlékem. Zakryjeme mísu utěrkou a necháme asi 15 minut odpočívat, aby vzešel kvásek. Pak do mísy přidáme zbytek mouky, sůl, 2 lžíce cukru a také olej. Lehce promícháme a přidáme také vejce. Všechno společně vypracujeme v hladké těsto a vytvoříme z něj kouli. Mísu opět přikryjeme utěrkou a necháme těsto vykynout. To potrvá zhruba 30 minut.

Mezitím, co těsto kyne, si připravíme náplň. Na másle osmažíme dozlatova strouhanku a vmícháme do ní jednu lžíci moučkového cukru. Jablka si oloupeme a škrabkou je nakrájíme. Díky tomu získáme opravdu tenké plátky.

Vykynuté těsto rozválíme na velký obdélník. Podobně, jako kdybychom dělali závin. Na těsto pak nasypeme strouhanku a válečkem ji do něj ještě lehce vtlačíme. Na strouhanku přijde mletý mák, který ještě poprášíme trochou moučkového cukru. V této fázi rozdělíme těsto na dvě části, aby nám ve výsledku vznikly dva velké knedlíky.

Na každou část dáme jablka a těsto zarolujeme jako roládu. Ze stran jej dobře uzavřeme, aby nevypadla náplň. Nakonec knedlíky vaříme ve vroucí vodě asi 20 až 25 minut. Hotový knedlík nakrájíme a podáváme společně s cukrem, mákem a přelitý rozpuštěným máslem.

TIP: Do náplně se skvěle hodí například i rozinky. Knedlíky ozvláštní také ořechy, které jim přidají krásnou křupavost.