Jogurtové knedlíky s jahodovým žahourem
4 porce, 45 minut
1 rohlík • 200 g bílého jogurtu • 2 vejce • 40 g másla • 150 g krupičky • 150 g měkkého tvarohu Na žahour: 400 g jahod • 1 lžíce másla • 2 lžíce smetany • 2 lžíce moučkového cukru + na posypání • ½ lžičky mleté skořice • 1 lžička škrobu • 100 ml vody • čerstvá máta
1. Rohlík nakrájíme na kostičky, dáme do větší mísy a zalijeme jogurtem.
2. Vejce rozklepneme a z bílků vyšleháme tuhý sníh. Žloutky utřeme s polovinou másla a tvarohem. Přidáme rohlík s jogurtem, krupičkou a sníh. Vypracujeme měkké těsto, ze kterého namočenou lžící tvarujeme menší knedlíčky – asi 24 kusů.
3. Necháme je alespoň 20 minut odpočinout, poté je v mírně osolené vodě vaříme asi 6 minut.
4. Po uvaření ihned přelijeme zbylým rozpuštěným máslem.
5. Polovinu jahod povaříme v 50 ml vody s cukrem. Když změknou, slijeme přebytečnou vodu, rozmačkáme je a přidáme máslo, smetanu, skořici, škrob a promícháme.
6. Zbytek jahod nakrájíme na menší kousky a přidáme do hrnce. Pokud se bude zdát žahour hustý, zředíme ho trochou vody a necháme ještě krátce povařit. Na talíři posypeme cukrem a nasekanou čerstvou mátou.
Smažené jablečné knedlíky
Pro jednou nevařené, ale rovnou osmažené a obalené v cukru, takže je to vlastně něco mezi knedlíkem a koblihou. Na zimu ideální.
4 porce, 30 minut
250 g hrubé mouky + na podsypání • 250 g měkkého tvarohu • 1 vejce • sůl • 2 střední jablka • 1 lžička skořice • 1 lžíce cukru • 1 lžička citronové šťávy • 500 ml oleje na smažení • 200 g cukru moučky • 2 lžičky mleté skořice • 100 g másla
1. Do mísy dáme mouku, tvaroh, vejce a špetku soli. Vařečkou vypracujeme hladké a nelepivé těsto.
2. Na pomoučeném vále z něj vyválíme asi 4 mm silnou placku a rozkrájíme ji na stejně velké čtverečky. Očištěná jablka a nakrájíme na kostičky a smícháme se skořicí, cukrem a citronovou šťávou. Na každý čtvereček těsta dáme lžičku náplně a pečlivě zabalíme.
3. V hlubším hrnku necháme rozehřát větší množství oleje. (Můžeme použít i fritovací hrnec, ale pozor na pachy z předešlého použití!) Knedlíky v něm smažíme několik minut dozlatova.
4. Horké krátce osušíme na papírové utěrce a obalíme ve směsi moučkového cukru se skořicí. Při podávání knedlíky na talíři přelijeme máslem.
Tvarohové knedlíky s mákem a švestkami
Tvarohové těsto je naprosto univerzální, navíc se hodí jak na plněné knedlíky, tak na malé nočky, které stačí přelít jednou z lahodně sladkých omáček.
4 porce, 45 minut
1 kg tvarohu ve staniolu • 500 g hrubé mouky • 4 vejce • asi 30 švestek • mletý mák na obalení • máslo k podávání • špetka soli
1. Do mísy dáme tvaroh, mouku, vejce a špetku soli a vypracujeme hladké, nelepivé těsto (podle potřeby přidáme ještě trochu mouky).
2. Švestky vypeckujeme a rozpůlíme (ty malé můžeme jen nakrojit, vyjmout pecku a nechat je v celku). Z těsta odkrajujeme kousky a švestky do něj zabalíme.
3. Hotové knedlíky vaříme ve vroucí osolené vodě asi 5–8 minut. Před podáváním je přelijeme rozpuštěným máslem a posypeme mákem nebo je v něm přímo obalíme. Ihned podáváme.
Jahodové knedlíky z tvarohového těsta
Milovaná klasika ještě vylepšená mandlovou posypkou, která se jen rozplyne na jazyku.
4 porce, 35 minut
80 g másla • 250 g měkkého tvarohu • 1 vejce • 250 g hrubé mouky • 300 g jahod • sůl Na posypku: 60 g sekaných loupaných mandlí • 100 g másla • 100 g strouhanky • 100 g krupicového cukru
1. Mandle opražíme na suché pánvi a přesuneme na talíř. Na stejnou pánev dáme zahřát třetinu másla. Až začne pěnit, přisypeme strouhanku a cukr a za stálého míchání na mírném ohni opečeme dozlatova. Cukr mírně zkaramelizuje. Dáme stranou.
2. Máslo utřeme s tvarohem a vejcem. Postupně přisypeme mouku, lehce osolíme a dobře promícháme vařečkou, až vznikne vláčné těsto. Pokud by těsto bylo příliš suché (záleží na tvarohu), přidáme 1 lžíci mléka. Jahody omyjeme, osušíme papírovou utěrkou, odtrhneme stopky a velké jahody rozpůlíme.
3. Těsto rozválíme na pomoučeném válu a nakrájíme je na stejně velké čtverce asi 8 x 8 cm. Doprostřed každého z nich položíme ovoce, spojíme cípy čtverce a vytvarujeme dokulata. Hotové knedlíčky naházíme do vroucí vody, co nejrychleji opět přivedeme k varu a případně uvolníme vařečkou ode dna. Vaříme 5–8 minut, cedníkem vyjmeme a propíchneme vidličkou, aby vyšla pára a nesrazily se.
4. Knedlíky podáváme posypané opečenou strouhankou s cukrem a nasekanými mandlemi a polité zbylým rozpuštěným máslem.
Tvarohové noky s povidlovou omáčkou
Proč knedlíky plnit, když všude okolo nich se náplně vejde daleko víc? Vše je mnohem jednodušší, méně pracné, a přesto perfektní.
4 porce, 25 minut
1 měkký tučný tvaroh (ne ve vaničce) • 160 g polohrubé mouky • 1 vejce • 1 žloutek • sůl • 1 lžička másla Na omáčku: 500 g švestkových povidel • 40 g cukru krupice • 1 svitek skořice • 1 lžička citronové kůry • 2 lžičky citronové šťávy • ½ lžičky solamylu • 2 lžíce smetany ke šlehání
1. Z tvarohu, mouky, vajec a soli vytvoříme vláčné těsto. Mouku přidáváme raději postupně, aby jí nebylo příliš a těsto se nedrolilo. Dvěma lžícemi tvarujeme z těsta noky a vhazujeme je do vroucí osolené vody. Vaříme, dokud nevyplavou na hladinu.
2. Vylovíme je děrovanou naběračkou a uchováme na teplém místě (promícháme je s máslem, aby se neslepily).
3. Na povidla nalijeme vodu, přidáme cukr, kousek skořice, nastrouhanou citronovou kůru a trochu citronové šťávy a povidla rozvaříme. Solamyl rozmícháme v trošce studené vody, přilijeme k povidlům a necháme přejít varem. Do hotové omáčky přimícháme smetanu.
4. Teplé noky servírujeme přelité povidlovou omáčkou.
TIP: Do omáčky můžeme přidat kapku rumu.
Líné knedlíčky
Pár ne moc sladkých kuliček, trochu čerstvého ovoce a k tomu třeba lžíce medu nebo javorového sirupu. Víc vlastně není potřeba.
4-6 porcí, 20 minut
2 vejce • 500 g sýra cottage • 2 lžíce cukru krupice • 100 g krupice nebo semoliny • kůra z 1 citronu • špetka soli • med, sirup nebo cukr, zakysaná smetana a čerstvé ovoce k podávání
1. Vejce vyšleháme do pěny a pak k nim postupně přimícháme další ingredience. Hladkou směs dáme do lednice a necháme alespoň 1–2 hodiny chladit.
2. Navlhčenýma rukama pak z těsta tvarujeme knedlíčky a vaříme je v jen mírně vroucí vodě, dokud nevyplavou na povrch. Vylovíme a ihned podáváme s oblohou podle vlastního výběru.
TIP: V Maďarsku se tyhle knedlíčky po uvaření ještě obalují ve strouhance čerstvě dozlatova osmažené v oleji nebo na másle. I tahle varianta určitě stojí za vyzkoušení.
Tvarohovo-borůvkové knedlíky v hrníčku
Během vaření v hrnečcích se všechny chutě krásně spojí, rovnoměrně se promíchá těsto s borůvkami a příprava je opravdu rychlá.
4 porce, příprava 40 minut
300 g borůvek • 250 g tvrdého tvarohu • 200 g polohrubé mouky • 100 g másla • 250 ml mléka • 2 vejce • špetka soli • hrubá mouka na vysypání • sádlo na vymazání • 250 g zakysané smetany • cukr moučka na posypání
1. Vejce rozklepneme, oddělíme žloutky a dáme je do mísy. Přidáme mouku, mléko, máslo, špetku soli a vypracujeme hladké těsto. Z bílků ušleháme sníh, který vmícháme na závěr.
2. Hrnky o objemu 250 ml vymažeme sádlem a vysypeme hrubou moukou. Do každého vložíme vrstvu těsta a pak borůvky, dokud je nezaplníme do tří čtvrtin. Poslední vrstvu musí tvořit těsto.
3. Do hrnce vložíme pařák, čím širší hrnec, tím lepší. Na pařák vyskládáme naplněné hrnky a nádobu zalijeme vodou do poloviny výšky hrnků. Přikryjeme pokličkou a vaříme alespoň 30 minut od bodu varu.
4. Hotové knedlíky vyklepneme z hrnků a při podávání nakrájíme na plátky. Polijeme zakysanou smetanou a posypeme cukrem.
Germknödel
Nadýchaný pařený knedlík plněný povidly si stojí za to dopřát nejen za mrazivého dne. Je tak velký, že každému bohatě stačí dopřát si jen jeden.
4 porce, 55 minut
Na těsto: 95 g másla • 200 ml teplého mléka • 400 g polohrubé mouky • 50 g cukru • špetka soli • 1 kostka droždí • 1 vejce nebo 2 žloutky • mouka na podsypání
Navíc: 6 lžic povidel • 240 ml mléka • 40 g másla • ½ lžičky soli • 1 lžíce cukru • mletý mák a moučkový cukr na posypání • máslo nebo vanilková omáčka na polití
1. Máslo nakrájíme na kousky a necháme jen rozpustit v teplém mléce. Mouku smícháme s cukrem a solí, do směsi rozdrobíme droždí. Do teplého, ne horkého mléka vmícháme ještě vejce nebo žloutky a přidáme k moučné směsi. Hněteme nejlépe v robotu asi 5 minut, až vznikne hladké a pružné těsto, které zakryjeme a necháme 45 minut kynout.
2. Vykynuté těsto rozdělíme na čtvrtiny, vytvarujeme z nich koule a z nich placky. Na každou dáme asi 1 a ½ lžíce povidel a pečlivě uzavřeme. Otočíme spojem dolů a na pomoučené ploše necháme ještě chvíli kynout.
3. Mezitím dáme do širokého hrnce nebo pánve s poklicí (nejlépe 28 cm) mléko, máslo, sůl a cukr a přivedeme k varu. Do hrnce opatrně položíme knedlíky, přiklopíme pokličkou a na nízkém plameni necháme pářit asi 30 minut. Rozhodně neodklápíme!
4. Přiklopený hrnec pak stáhneme z plamene a necháme ještě 5 minut stát. Mezitím smícháme moučkový cukr s mákem a do talířů nalijeme rozpuštěné máslo nebo vanilkovou omáčku. Knedlíky vyjmeme, položíme do talířů a posypeme makovým cukrem.
Rakouské knedlíčky s meruňkami a nugátem
Nadýchané jako obláček a malé právě tak, aby se vešly do pusy na jedno rozkrojení.
2 porce nebo 4 jako dezert, 1 hodina
250 g ricotty • 100 g hladké mouky • 100 g krupičky • 70 g másla • 10 malých meruněk či sladkých blum, nebo 10 pralinek, případně jejich kombinace • opražená strouhanka na posypání či obalení • rozpuštěné máslo nebo omáčka podle výběru k podávání
1. V míse smícháme ricottu, mouku, krupičku a změklé máslo a postupně zpracujeme nelepivé těsto – bude to trvat 10–15 minut.
2. Těsto dáme na 1 hodinu odpočinout do lednice. Pak z něj vyválíme váleček a rozkrájíme na stejně velké kousky.
3. Zploštíme je v dlani, doprostřed dáme ovoce nebo pralinku a pečlivě zabalíme. (Pokud máme hodně kyselé ovoce, můžeme je ještě předem obalit v cukru, případně naopak dovnitř místo pecky strčit kousek marcipánu.)
4. Knedlíky vložíme do lehce vroucí vody a bez míchání vaříme asi 7 minut, měly by vyplavat na hladinu a chvíli na ní i pobýt.
5. Vyjmeme, necháme krátce okapat a obalíme, případně posypeme strouhankou a polijeme omáčkou.
TIP: Na pomezí Rakouska a Itálie se knedlíčky z ricottového těsta plní podle chuti i sezony. Uvnitř tak mohou být třešně, blumy, malé meruňky, stejně jako pralinky. K přelití pak podle náplně slouží povidlová, ovocná nebo čokoládová omáčka.
Kynuté borůvkové knedlíky
Jsou skvělé i z mražených borůvek, a tak i uprostřed zimy připomenou chuť léta.
4 porce, 1 hodina + kynutí
550 g polohrubé mouky • ½ kostky čerstvého droždí • 500 ml mléka • 1 žloutek • 1 lžička cukru krupice • 1 špetka soli • 400 g borůvek • máslo, tvrdý tvaroh a moučkový cukr k podávání
1. Mouku prosejeme do mísy, uprostřed uděláme důlek a v něm necháme vzejít kvásek z rozdrobeného droždí, lžičky cukru a trochy vlažného mléka. Přidáme zbytek mléka, žloutek a sůl a zpracujeme pružné a nelepivé těsto. Přikryté necháme na teplém místě kynout asi 1 hodinu.
2. Vykynuté těsto vyválíme a rozkrájíme nebo pekařskou kartou rozdělíme na stejně velké kusy. Každý kus opatrně natáhneme a doprostřed dáme lžičku borůvek. Pevně zabalíme a otočené spojem dolů necháme kynout ještě asi 10 minut.
3. V hrnci se sítem nebo napařováčkem přivedeme k varu vodu a knedlíky paříme asi 8 minut. Po uvaření propícháme vidličkou, aby se nesrazily, a podáváme ještě teplé posypané tvarohem a cukrem a polité máslem.
3x sladká omáčka
Z LESNÍHO OVOCE
V rendlíku necháme zahřát 500 g lesního ovoce (může to být směs, stejně jako jeden druh, který se nám zrovna podařilo nasbírat, použít můžeme čerstvé stejně jako zmražené) s 50 g cukru, než se cukr rozpustí. Pak rozmixujeme na požadovanou konzistenci (nebo necháme v celku) a přelijeme omáčkou knedlíky. Omáčku můžeme připravit i zastudena, stačí jen ovoce podle libosti rozmixovat a případně k němu přimíchat například 2 lžíce medu nebo javorového sirupu.
ČOKOLÁDOVÁ
Na kousky nalámeme 60 g čokolády se 70 % kakaa, přidáme 50 g másla a v kastrůlku necháme pomalu společně rozpustit. Omáčku můžeme připravit i v mikrovlnce, kde ji v misce necháme zahřát vždy na 15 vteřin, pak promícháme a postup opakujeme, dokud se nerozpustí.
VANILKOVÁ
Celý vanilkový lusk podélně rozřízneme a ostrým nožem vyškrábneme semínka. Vlijeme 500 ml smetany, přidáme i zbytek lusku a pomalu povaříme asi 5 minut, až začne smetana houstnout. Přidáme 50 g cukru, opět přivedeme k varu a pak hned odstavíme. Necháme zchladnout, vyjmeme lusk a podáváme.
Zdroj: Časopis Receptář