Dá se říct, že knedlíky s vajíčkem jsou jedním z národních pokrmů. Základem je totiž typicky český houskový knedlík, který si s chutí dávají mnozí z nás k omáčkám, masu se zelím, ke guláši nebo hovězí pečeni. Často však od nedělního oběda kousek zbude, tak proč ho užitečně nezpracovat dál. Jednoduše ho stačí smíchat s vajíčkem.

Kde se vzaly knedlíky?

Dopřáváme si je pravidelně k omáčkám, k masu, děláme houskové, bramborové, špekové, dokonce karlovarské, plněné masem i ovocem. Jejich historie je opravdu bohatá a sahá až do starověku. A v nějaké formě knedlíčky dělají a jedí nejen ve střední Evropě, ale třeba i v Asii. Do dnes známé podoby se knedlíky vyvíjely dlouho. Ještě ve středověku totiž "knedlíky" říkali lidé pokrmu v podobě drobných kuliček nebo šištiček z nasekaného masa, které se smažily na sádle a platily za hlavní jídlo, nikoliv za přílohu. Název sám pochází z německého "knödl". Až v 17. století se začala jako základ receptu využívat i mouka, která postupně vytlačila maso.

Ještě v 19. století byly ale knedlíky stále považovány za hlavní jídlo, což souviselo i s německým vlivem v českých zemích. Tehdy se totiž jedly spíše knedlíky ve formě koulí, které jsou právě v Německu, a především v Rakousku dodnes běžnější než ty naše plátkové. Často šlo o knedlíky plněné. Experimentovalo se nejen s tím, co se do nich dávalo, ale také s tím, z čeho se dělaly. Tak nějak údajně vznikl i knedlík bramborový. Ve chvíli, kdy nebylo dost mouky, hospodyně ji částečně nahrazovaly dostupnějšími bramborami.

Staročeské klasické knedlíky s vajíčkem

Receptů na knedlíky s vajíčkem je přehršel. Některé dokonce využívají další ingredience pro zpestření a změnu. Přidat k nim můžete smaženou cibulku, papriku, rajče, mléko nebo smetanu, šunku a sýr. Ale klasika je klasika a má něco do sebe.

Tajemství spočívá v poměru ingrediencí

Na jednu porci budete potřebovat 4 plátky houskového knedlíku, 2 vejce, špetku soli a pepře, 1 lžíci másla nebo půl lžíce sádla a kyselou okurku.

Jde se vařit

Nejprve knedlíky nakrájejte na úhledné kostičky a nechte je trochu oschnout. V silnostěnné pánvi rozehřejte tuk a knedlíky na středním stupni opékejte, až do zlatova. V misce nebo hrnečku si pečlivě rozmíchejte vajíčka a lehce je osolte a opepřete. Až budou kostičky knedlíků ze všech stran dobře osmažené, vlijte k nim vaječnou směs. A teď pozor! V ten moment snižte příkon plotýnky a vejce s knedlíky začněte hned promíchávat. Jakmile se vejce začnou srážet, vypněte plotýnku docela a nechte dojít zbytkovým teplem. Vejce by se neměla úplně vysušit, ale zůstat vláčná. V tom je tajemství lahodné chuti. Ihned podávejte s nakládanou okurkou.

Tipy na vylepšení a zpestření klasiky

Když budete knedlíky smažit můžete využít plátek slaniny, škvarky či nadrobno nakrájenou šunku. Klasickou cibuli nahraďte pórkem nebo čerstvou jarní cibulkou, jejíž nať můžete využít na posypání. K tomu vám skvěle poslouží i mnohé bylinky, či čerstvá a sušená rajčata.

A jeden extra tip?

Pokud chcete tohle jídlo povýšit na skutečně luxusní zážitek, můžete na závěr zakápnout lanýžovým olejem.

Zdroje:

www.prozeny.cz, www.receptyjidla.cz, www.recepty.eu