Zdroje: bestrecepty.cz, www.prozeny.cz

České knedlíky s vajíčky

Knedlík s vejci je pokrm, který lze jednoduše obměnit i vylepšit a často jen díky posledním kouskům surovin, které najdete doma v lednici. Různé zbytky uzenin, sýra, ale také jarní cibulka či pórek obyčejný oběd zpestří. Nezapomeňte s tímto jednoduchým jídlem podávat také nějakou zeleninu, nakládané okurky či trošku salátu. I čerstvé rajče nebo paprika podávané s knedlíky s vejci tento zdánlivě obyčejný pokrm zpestří. Zdeněk Pohlreich vylepšil svůj recept ještě o pár lžic smetany, kterou tak rád přidává do vajec.

Jaké suroviny použít na knedlík s vajíčky?

Knedlíky použijte jakékoli a mohou být určitě starší a trochu zvadlé. Kynuté, bramborové nebo špekové se hodí. Je to jen na vás, jak a čím je dochutíte.

Vajíčka jsou rozhodně nejlepší čerstvá.

Uzeniny mohou být i trochu mastnější. Pamatujte, že pokud má být knedlík mírně orestovaný dozlatova, pak v pokrmu nesmí chybět nějaký omastek. I dietní šunka se do tohoto jídla hodí, ale je méně výrazná.

Sýry jsou všelijaké, ale dejte pozor, aby vám zcela nepřebily chuť vajec a knedlíků. Použijte, co máte rádi, ale kroťte se v množství.

Cibule může být jakákoli. Bílá, šalotka nebo jarní cibulky, ale i pórek se do tohoto jídla hodí. Pokud se snažíte vykouzlit stejný pokrm jako vaše babička, pak moc neexperimentujte a zůstaňte u typických českých surovin. Pažitka může docela stačit.

Olej, sádlo, máslo, přepuštěné máslo či olivový olej, každá mastnota pomůže orestování, ale má docela jinou příchuť. Zvolte takový typ omastku, který vám vyhovuje.

Pohlreichův recept na knedlíky s vajíčky

Připravte si následující ingredience:

  • 250 g knedlíků na krájených na kostečky
  • 4 vejce
  • 1 najemno nakrájenou cibuli, šalotku či jiné
  • 4 lžíce smetany
  • trocha najemno krájených uzenin nebo sýra
  • omastek
  • sůl a pepř

Knedlíky s vajíčky připravíte jednoduše

Veškeré ingredience si omyjte, očistěte a nakrájejte podle potřeby dopředu. Bude se vám pak lépe pracovat.
Na troše omastku na pánvi zpěňte cibulku s nakrájenou uzeninou. Za občasného míchání počkejte, až zesklovatí, a přidejte opéci knedlíky. Kostky knedlíků by měly být po stranách zlatavé, což je důležité nejen na pohled, ale také na chuť.
V misce rozmíchejte vejce se smetanou, solí a pepřem, případně přidejte nasekanou pažitku nebo trošku sýra. Směsí přelijte dozlatova opečené knedlíky a zredukujte teplotu plotýnky na minimum. Promíchávejte a nečekejte, až se vejce vysuší. Můžete plotýnku úplně vypnout a nechat vejce dojít na horké pánvi.