Měli jste k obědu knedlíky a už se vám nedostává omáčky? Zužitkujte je příjemnou cestou a připravte z nich jedno z nejčastějších a nejoblíbenějších jídel všech Čechů, a to jsou knedlíky s vajíčky. Jedná se o pokrm, který je rychlý na přípravu a jeho chuť nikdy nezklame. Kostičky by měly být na povrchu křupavé a uvnitř vláčné a častým doplňkem je i kyselá okurka. Výhodou je i možnost velké variace, kdy klasiku obohatíte o další přidané ingredience či nezvyklé koření.

Jak připravit knedlíky s vajíčkem trochu jinak? Na to se podívejte v tomto videu:

Zdroj: Youtube

Knedlíky s vajíčkem – klasika

Jídlo, které milují jak dospělí, tak i děti, je na přípravu velice snadné. Nejprve si pokrájejte zbylé knedlíky na stejně velké kostky a dejte si rozpálit pánev s trochou oleje. Kdo má rád, může si osmažit čerstvě pokrájenou cibuli.

Následně přidejte knedlíky a pečlivě je opečte ze všech stran do křupava. Nakonec přidejte několik vajíček a opatrně je ke knedlíkům vmíchejte. Dochuťte solí a pepřem, případně čerstvě posekanou pažitkou.

Knedlíky s vajíčkem a sýrem

V případě, že budete chtít změnu, lze využít k dochucení různé druhy tvrdých sýrů. Využít můžete eidam, ementál nebo goudu. Počítejte s tím, že bude pokrm poměrně dost sytý. Knedlíky opět nakrájejte na kostičky a dejte smažit na pánev s rozpuštěným máslem nebo olejem.

V mezičase si vyšlehejte v misce několik vajec spolu s trochou mléka a špetkou soli. Na zlatavě opečené knedlíky vaječnou směs za stálého míchání vylijte. Jakmile se začnou vajíčka srážet, stáhněte pánev z plotýnky a přidejte nastrouhaný sýr. V tomto případě díky sýrům už pokrm solit nemusíte, ale využijte mletého pepře, který mu dodá správný říz.

Knedlíky s vajíčkem – luxusní verze

Knedlíky si jako v předešlých případech nakrájejte na úhledné kostičky a dejte si na pánev rozpálit olej či máslo. Knedlíky opět opečte rovnoměrně ze všech stran a jakmile začnou zlátnout přidejte pokrájený pórek, cibulku a nadrobno nakrájenou slaninu. Nechte chvíli společně smažit a sem tam ingredience promíchejte.

V misce si rozmíchejte několik vajec se smetanou a přilijte do pánve. Snižte příkon a nechte vajíčka lehce zatuhnout, a nakonec nechat dojít pár minut mimo plotýnku. Dochuťte pepřem, případně bylinkami. Podávejte s pokrájenými a lehce posolenými rajčaty. Tip na závěr? Tento lahodný pokrm si můžete ještě vylepšit pár kapkami lanýžového oleje.

Související články

Zdroje: www.toprecepty.cz, www.fresh.iprima.cz, www.womanonly.cz