Kokosky
Zdroj: Tobik / Shutterstock.com

Jednoduchý recept na kokosové cukroví podle renomovaného šéfkuchaře

Renomovaný šéfkuchař Petr Stupka představuje recept na jednoduché kokosové cukroví, které bude bavit především Vaše děti.

Kokosové těsto do strojku

kokosové těsto do strojku kokosové těsto do strojku Zdroj: Archiv ireceptar.cz
  • 350 g hladké mouky
  • 250 g tuku (napůl máslo a Heru)
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 žloutek
  • 120 g kokosu

Vše smícháme, těsto důkladně propracujeme a nechám hodinku odstát v chladu.

Poté těsto po kouskách klademe do strojku s nástavcem na cukroví, (využít lze masový mlýnek bez nože, zato se speciálními rámečky ve tvaru srdíčka, hvězdičky či hřebínku).

Z vytlačené těstové housenky tvarujeme esíčka, tyčky, kolečka či obloučky, které klademe na plech a pečeme dorůžova (při 150 °C).

Ještě teplé obalujeme kokosky v moučkovém cukru s vůní vanilky.

Rychlé kokosky

  • 1 kondenzované mléko
  • 25 dkg kokosové moučky

Důkladně promícháme a lžičkou vykrajujeme malé hromádky. Klademe je na vymazaný plech a pečeme v mírně vyhřáté troubě. Až začnou okraje růžovět, jsou kokosky upečené.

Eva Medková, Jilemnice

Nepečené kokosové myšky

kokosové myšky kokosové myšky Zdroj: Archiv ireceptar.cz
  • 50 g 100% tuku
  • 150 g kokosové moučky
  • 150 g moučkového cukru
  • 1 bílek do těsta
  • 1 bílek na potření
  • 2 až 3 lžíce rumu

Kokosovou moučku přemeleme na masovém mlýnku.

Utřeme tuk s bílkem a rumem, přidáme přemletý kokos a moučkový cukr. Z vypracované hmoty tvoříme malé válečky ve tvaru myšky.

Na ouška použijeme půlky spařených a oloupaných mandlí. Párátkem namočeným v čokoládové polevě naznačíme oči a připevníme bílý provázek jako ocásek. Necháme chvíli zaschnout.

Každou myšku potřeme bílkem, zejména kolem mandlí, aby uši pevně držely. Nepečeme. 

Akční letáky